Pater kapucijn Leonard Van Baelen overleden

Print
In Herentals is zaterdagmiddag pater kapucijn Leonard Van Baelen overleden. Dat bevestigen de kapucijnen in Herentals. Van Baelen was jaren werkzaam in Congo en werd voor dat werk in 2003 door Time Magazine uitgeroepen tot "Europese held" naast onder meer Bono.
Leonard Van Baelen was theoloog in Lovanium, de universiteit van Kinshasa. In 1969 stichtte hij in Congo de ngo CDI-Bwamanda, een centrum voor integrale ontwikkeling. Het idee was dat de mensen recht hadden om te kunnen voorzien in hun basisbehoeften, door "integrale" ontwikkeling, namelijk op economisch medisch, sociaal en cultureel gebied, zo staat te lezen op de website van de ngo.
Zo wordt bijvoorbeeld koffie verkocht via het merk van eerlijke handel Max Havelaar. De ngo beheert ook onder meer vijf ziekenhuizen en een tachtigtal gezondheidscentra en werkte mee aan de uitbouw van een onderwijsnet.

Van Baelen was sinds ruim een jaar voorgoed teruggekeerd naar België, nadat bij hem kanker was vastgesteld, aldus de kapucijnen in Herentals. Hij stierf in het rust- en verzorgingstehuis dat aan het klooster is verbonden.