ACV blokkeert toegang Lunch Garden Turnhout

Print
Een twintigtal leden van de christelijke vakbond ACV blokkeert zaterdag de toegang tot de Lunch Garden in Turnhout. Ze willen daarmee hun ongenoegen uiten over het feit dat de federatie Bemora, die onder meer de ketens McDonald's, Quick, Lunch Garden en Pizza Hut vertegenwoordigt, als enige het sectorakkoord weigert te ondertekenen.
Wie zaterdagmorgen een ontbijtje wilde meepikken in de Lunch Garden aan de Parklaan was eraan voor de moeite. Vakbondsmilitanten versperren sinds 8.30 uur de toegang tot het zelfbedieningsrestaurant en zijn van plan om er nog zeker tot in de late namiddag te blijven.

De vakbondslui delen fluitjes uit aan de kinderen. "Om de ontgoocheling over hun gemiste cola goed te maken", zegt Dirk Verhaegen van het ACV met een hels gefluit op de achtergrond. Het is al de vijfde keer op drie weken tijd dat de Lunch Garden in Turnhout het mikpunt is van vakbondsacties. "En dit is nog maar een voorproefje van wat Bemora te wachten staat als ze geen toegevingen doet. Als de federatie ons gegijzeld blijft houden door haar weigering om te tekenen, dan zal deze Lunch Garden vanaf september vijf dagen per week geblokkeerd worden", voorspelt Verhaegen.

Bemora is de enige werkgeversorganisatie die het sectorakkoord nog niet ondertekend heeft. Ze gaat niet akkoord met een loonsverhoging van 14 procent bovenop de 5,5 procent van het sectorakkoord. Bemora is voorstander van een apart paritair comité voor de georganiseerde horeca naar Frans model. Het voorstel dat momenteel op tafel ligt, beschouwt de federatie als een economische doodsteek.

Gisteren/vrijdag versperden militanten van het ACV en het ABVV ook al de toegang tot het Colmar-restaurant op de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem bij Gent.