Slecht weer maakt groenten duurder

Print
Slagregens beschadigen veldgroenten, die bovendien minder makkelijk te oogsten zijn door de zompige akkers. Daardoor swingt de prijs van sommige groenten de pan uit. Maar er is ook iets aan de hand met de smaak van de consument.
BR> “Met dit slechte weer verkiest de klant de wintergroenten boven de typische zomergroenten. Die zijn nochtans wél goedkoop”, zegt men bij het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT).

In april, toen het op deze breedtegraad even Andaloesisch warm was, zag je het omgekeerde, zegt Paskal Deboosere van Fedis, de vereniging van supermarkten en andere distributiebedrijven: “Tomaten en sla waren toen zeer gegeerd, hoewel dat toen buiten seizoen was. Ook fruit werd toen meer gegeten, omdat dat vocht binnenbrengt.”

Prijzige prei

De consument bepaalt z’n eetpatroon dus niet per se naar het geldende seizoen, maar naar het heersende klimaat. “Dat merk je bijvoorbeeld goed aan de bloemkool. Da’s een warme groente, en dus typisch wintereten, maar die kan niet tegen water”, zegt men bij de VBT. De combinatie van verminderde aanvoer en aanhoudende vraag maakt dat bloemkolen nu over de toonbank gaan voor €2,10- tot €2,80-.
Ook andere warme groenten zijn prijzig. “Op de veilingen gaat prei voor €2,- per bussel, oftewel €1,50- per kilo. Witloof kost €1,84- per kilo. Broccoli kost €0,62- per kilo, courgetten zitten aan €0,20-. Dat is allemaal een stuk meer dan vorig jaar - en zelfs een stuk meer dan vorige week: die prijsstijgingen zijn iets van de laatste week. De consument gaat dat binnenkort dus wel merken in de winkel. Oh ja, bonen: dat is een echte ramp: die kunnen absoluut niet tegen teveel water. En die zijn drie weken lang niet gezaaid kunnen worden. In het geval van bonen is er echt sprake van schaarste, en dat gaat nog erger worden.”

Eikenbladsla

Komkommers bijvoorbeeld zijn dan weer relatief goedkoop. “Maar dat wordt nu niet gegeten. Hetzelfde verhaal met sla: eikenbladsla wordt momenteel geveild voor 9 cent per stuk, vorig jaar was dat 21 cent.” “De prijzen vallen goed mee, als je maar goed kiest,” bevestigt Baudoin Velge, gedelegeerd bestuurder van Fedis. “Zeker groenten onder serre, zoals sla en tomaten. Je bent niet verplicht duur te kopen. Probleem is dat de mensen op dit moment nu eenmaal wintergroenten willen.”