Diamant weer in opspraak

Print
De voorbije week zijn opnieuw negen huiszoekingen uitgevoerd bij vijf Antwerpse diamantbedrijven. De sector ziet de huiszoekingen als een zoveelste klap in het gezicht.
De cel Witwas van de federale recherche verrichtte de voobije week negen huiszoekingen bij vijf diamantairs. Die zouden banden hebben met de fraudezaak rond diamantkoerier Monstrey. In totaal werden de jongste acht maanden al 33 van diens klanten bezocht. Monstrey zette met zijn bedrijf 'Monstrey World Wide Services' een zwartgeldcircuit op. Hij zorgde voor de sluikinvoer en -uitvoer van diamanten en zwart geld. Zijn vergoeding bedroeg zowat 1 procent. Per zending vervoerde hij tot 1 miljoen euro aan diamanten. Nadat de fraude in 2004 aan het licht was gekomen, werd eerst Monstrey zelf aangepakt. Daarna, sinds oktober 2006, werden ook zijn klanten op de rooster gelegd.

De diamantsector ziet deze huiszoekingen als een zoveelste blamage. Dat opnieuw diamanten in beslag zijn genomen, minstens tot het onderzoek is afgerond, zit de handelaars hoog. Want zonder die aangeslagen edelstenen kunnen ze niet verder werken.