Keizer Kareljaar zet Mechels meubel in de kijker

Het Mechels meubel, van houtsnijwerk tot hedendaags design is de eerste van twee prestigieuze expo's die Mechelen dit jaar organiseert in het kader van het Keizer Kareljaar. Als meubelstad is die keuze niet lukraak.

BR>

De term Mechelen meubelstad heeft weinig te maken met Keizer Karel. De bloeiperiode van het bekende rustieke Mechelse meubel situeert zich in de 19de en begin 20ste eeuw. Toch is er een link naar de eerste helft van de 16de eeuw? «Mechelen behoorde toen tot de top van de ambachtelijke houtsnijkunst. Precies dat vakmanschap lag aan de basis van de latere meubelnijverheid. Maar we gaan verder en hebben ook de link gelegd naar vandaag,» vertelt coördinator Heidi De Nijn. Het eerste deel is gewijd aan de minder bekende 16de-eeuwse houtsnijwerken. Het net gerestaureerde schepenhuis dat dienst zal doen als museum voor Bourgondische kunst, debuteert met dit eerste meubelluik. De bekende albasten Poupées de Malines zijn hier te bewonderen. Houten sculptuurwerken uit kerken en collecties van binnen- en buitenland illustreren de stijlevolutie. Blikvanger zijn de Besloten Hofjes, een reeks unieke huisretabels die door Mechelse kloosterszusters werden vervaardigd. Meer bekende voorbeelden van het Mechelse meubel zijn te bewonderen in het cultureel centrum Spinoy, waar vooral 19de- en 20ste-eeuwse stukken aan bod komen. Rustieke meubelen in tal van neostijlen tonen de evolutie van kleine ambachtelijke ateliers naar grootindustrie. Zowat één vijfde van de werkende bevolking in Mechelen verdiende tijdens het interbellum haar brood in de meubelnijverheid. Tenslotte legt de tentoonstelling de link naar vandaag met een overzichtsexpo van het werk van de Gentse ontwerper Maarten Van Severen. Zijn experimentele ontwerpen zijn samengebracht in het ook al nieuwe museum voor actuele kunst, De Garage.

'Het Mechels Meubel, van houtsnijwerk tot design', tot 7 mei in het schepenhuis aan Steenweg 1, CC Spinoy aan de Minderbroedersgang en in De Garage, Onder den Toren. Tickets en info op 015/29.40.30.