UCI-voorzitter tegen amnestie voor dopingopbiechters

Print
Voorzitter Pat McQuaid van de Internationale Wielerunie (UCI) is tegen een algemene amnestie voor dopingopbiechters.
"Ik ben tegen. We moeten ons aan de regels houden en kunnen geen precedent scheppen. Bovendien moeten we de WADA-code volgen, die geen amnestie voorziet", stelt de wielerbaas in de Duitse krant Die Welt van donderdag. "Wat voor een teken zou dat trouwens zijn tegenover de zuivere renners?", voegde de Ier er nog aan toe.

Pat McQuaid verwijst naar de juridische verjaringsperiode van acht jaar, waarvan sprake in de code van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA). De gele trui die de gedopeerde Deen Bjarne Riis in de Tour de France van 1996 won, kan men niet terugvorderen. "Maar wij vinden dat het ook ethisch consequent zou zijn, als hij de trui zou teruggeven."

Voor de dopingbekentenissen van zeven ex-Telekomrenners heeft de UCI-preses in die mate respect, dat "ze de moed hadden om het vrijwillig toe te geven". McQuaid: "En we moeten hopen dat we de huidige situatie kunnen aanwenden om in de toekomst een betere wielersport te creëren. We moeten trouwens niet vergeten dat we hier over de jaren '90 spreken; de wielersport in 2007 is totaal anders".