21 maanden schorsing dreigt voor Ivan Basso

Print
De antidopingprocureur van het Italiaanse Olympisch Comité (Coni) heeft 21 maanden schorsing geëist voor de Italiaanse wielrenner Ivan Basso, omwille van zijn toegegeven betrokkenheid in de bloeddopingaffaire rond de Spaanse dokter Fuentes. Dit meldt het Coni vrijdag.
Basso moet nu verhoord worden door de disciplinaire commissie van de Italiaanse wielerfederatie.

De winnaar van de Ronde van Italië wordt ervan beschuldigd dat hij de artikels 2.2 (gebruik of poging tot gebruik van verboden middelen)en 2.6 (bezit van verboden middelen) van de internationale antidopingcode heeft geschonden.

Op 7 mei bekende de 29-jarige Basso aan het Coni zijn betrokkenheid in de bloeddopingaffaire, bekend als de zaak Puerto. De dag nadien verzekerde hij op een persconferentie dat hij, ondanks dat hij wel degelijk regelmatig contact had met Eufemanio Fuentes, de spilfiguur in het hele schandaal, nooit verboden middelen heeft genomen. Hij zou enkel 'van plan zijn geweest' zich te doperen met het zicht op de Ronde van Frankrijk 2006.

Basso, die eind april werd geschorst door zijn werkgever Discovery Channel, nam kort daarop ontslag bij de Amerikaanse ploeg.