Bijna één student op de vijf heeft te hoge bloeddruk

Print
Bijna één student op de vijf (17 procent) heeft een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit gegevens van het Belgische Hypertensie Comité (BHC). Hoge bloeddruk en obesitas nemen verontrustend toe bij jongeren. Hypertensie is een belangrijke oorzaak van hart-en vaatziekten.
Het Comité verzamelde de medische gegevens van 2.500 studenten, ingeschreven voor het huidig academiejaar in de Brusselse Hogescholen. Zij geven aan dat er een sterk verband is tussen hoge bloeddruk en de body mass index en de buikomtrek.

Bijna één student op vier is roker en lijdt aan overgewicht. Studenten met een te hoge bloeddruk zijn gemiddeld tien kilo zwaarder en hun buikomtrek meet enkele centimeters meer dan jongeren die geen last hebben van hypertensie.

"Het meten van de hoge bloeddruk, de body mass index en de buikomtrek zijn dus sleutelelementen in een efficiënte opsporing. Daarnaast kunnen we niet genoeg benadrukken dat het nodig is gezond te eten en te bewegen en dat vanaf jonge leeftijd", aldus Alexandre Persu van het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel.

Het BHC vindt dat er maatregelen moeten genomen worden, zoals een nationaal observatorium voor hoge bloeddruk en het verspreiden van informatiebrochures bij studenten. Verder is het Comité van oordeel dat ook huisartsen onvoldoende op de hoogte zijn van het aantal gevallen van hoge bloeddruk bij studenten en is een tijdige opsporing nodig.

Het opsporen van hoge bloeddruk gebeurde ook bij 300 bedienden van Binnenlandse Zaken en bij 180 werknemers van de VRT. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een op de vier volwassenen een hoge bloeddruk. Ook in deze leeftijdscategorie zijn mensen met hypertensie vaker zwaarlijvig, hebben ze een grotere buikomtrek en roken ze meestal.

Hetzelfde werd vastgesteld bij de VRT: mensen met een hoge bloeddruk (32 procent) hebben overgewicht en een buikomtrek die groter is dan bij gezonde mensen.