Zichemse Maagdentoren behoed voor verdere instorting

Print
Vrijdag 1 juni is het precies een jaar geleden dat de middeleeuwse Maagdentoren langs de Demer in Zichem voor een deel instortte. Zaterdag wordt aan de voet van de toren gevierd dat de instandhoudingswerken waartoe de bevoegde minister Dirk Van Mechelen na de instorting opdracht gaf, afgerond zijn.
De 26 meter hoge Maagdentoren werd in van 1386 tot 1388 opgetrokken bij de samenvloeiing van de Demer en de stadswallen. In 1859 werd de toren verkocht aan de Belgische staat die hem in 1999 aan Vlaanderen overdroeg. De laatste restauratie van de toren vond plaats in 1863. In 1995 stortte de inmiddels beschermde toren deels in. Op 1 juni 2006 deed zich een veel zwaardere instorting voor.

Al twee weken na de instorting duidde Van Mechelen Karel Breda aan als architect voor de instandhoudingswerken en restauratie.

"We hebben de belangrijkste gewelven verstevigd zodat een instorting als vorig jaar zich niet meer kan voordoen. We verwachten dat de administratie het restauratiedossier na het bouwverlof op de rails zal zetten", aldus Breda.

De instandhoudingswerken kostten de Vlaamse overheid nu al 400.000 euro. De architect tekende al plannen uit voor een mogelijke restauratie van de toren.

"Men kan kiezen tussen een minimale interventie die ongeveer 500.000 euro kost en een echte restauratie waarvan de kosten zowat 1,2 miljoen zullen bedragen."