Leger wordt vanaf maandag in Limburg ingezet

Vanaf volgende maandag worden vierentwintig manschappen van het leger ingezet in de provincie Limburg in de strijd tegen de processierups.

Belga

Dat is donderdag beslist op een crisisvergadering in de brandweerkazerne van Bree in aanwezigheid van de Limburgse gouverneur Steve Stevaert, de brandweer, de civiele bescherming en de burgemeesters van een tiental Limburgse gemeenten.

Stevaert benadrukt dat er zoveel mogelijk mankrachten ingezet moeten worden in de strijd tegen de processierups, omdat de plaag nog lang niet voorbij is, zo laat hij weten.

Stevaert heeft naar eigen zeggen ook last van hevige jeuk. De processierups is dan ook van Noord-Oost-Limburg naar Midden-Limburg, de thuisplaats van de gouverneur, en nu ook naar Zuid-Limburg afgezakt. De gewraakte rups is daarenboven de provinciegrens richting Vlaams-Brabant overgestoken.

Op de crisisvergadering van donderdag werden concrete afspraken gemaakt over de inzet van brandweer en civiele bescherming. De manschappen van het leger zullen in eerste instantie de brandweerkorpsen gaan versterken.

Volgende week dinsdag vindt er een evaluatievergadering met alle betrokken partijen plaats, zo laat Stevaert nog weten. Dan zal de inzet van middelen en mankrachten geëvalueerd worden.