Limburgs actieplan voor uitbouw van life sciences

Print
De Limburgse beleidsverantwoordelijken willen van de sector van de life sciences in Limburg dé motor voor de versterking van het Limburgse economische weefsel en voor duurzame economische groei maken.
Om één en ander te kunnen realiseren, stelde het Biomedische Onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt een concreet actieplan op.

De Vlaamse regering heeft een subsidie toegekend van 500.000 euro die als kapitaalsparticipatie in de projectvennootschap van het nog op te richten incubatiecentrum zal gebruikt worden voor de verdere uitbouw van de sector van life sciences in de provincie, zei de Limburgse gedeputeerde van Economie Marc Vandeput (CD&V) vrijdag op een rondetafel rond life sciences.

Op de rondetafel, die plaatsvond in de ambtswoning van gouverneur Steve Stevaert in Hasselt, waren het Limburgse provinciebestuur, de Universiteit Hasselt en de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM vertegenwoordigd, en ook diverse spelers op het vlak van life sciences. Limburg beschikt momenteel al over een tiental snelgroeiende bedrijven in de life sciences, zoals Helvoet Pharma, Silicos en Medinvents.

Het Limburgse actieplan, dat de weg moet effenen in de levenswetenschappen, werd ontwikkeld door professor Piet Stinissen van de Universiteit Hasselt. Het plan voorziet onder meer in de oprichting van het platform "LifeTechLimburg.be". Dat zal de expertise van de Limburgse kennisinstellingen, de ziekenhuizen, de LRM, het Vlaams Agentschap Ondernemen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij bundelen. De uiteindelijke bedoeling is om de Limburgse life sciences-sector internationaal op de kaart te zetten en nauw samen te werken met Vlaamse en Euregionale actoren, zei de professor.

Algemeen directeur Gerard Buteneers van de LRM liet nog weten dat de Limburgse Reconversiemaatschappij een life science-fonds heeft opgericht, dat over 10 miljoen euro aan middelen beschikt, en zal gebruikt worden voor de ondersteuning van het spin-off-gebeuren en de bouw van een nieuw incubatiecentrum op het Wetenschapspark in Diepenbeek. De LRM behandelt momenteel al negen dossiers binnen de sector van de life sciences in Limburg, waaronder twee spin-offs van de Universiteit Hasselt.