Oostendse rederij Ferryways op weg naar faling

Print
Rederij en stouwerij Ferryways, de belangrijkste vrachtvervoerder in de Oostendse haven, stevent af op een faling. Dat zegt BTB-secretaris Renaud Vermote woensdag. Alle activiteiten zijn al stilgelegd.
Ferryways, dat lijnen uitbaat tussen Oostende en Groot-Brittannië, werd nog maar pas overgenomen door de Antwerpse maritieme groep Cobelfret. De bonden hoopten dan ook dat Ferryways een goede toekomst had. Maar woensdagmorgen werd aan de bonden meegedeeld dat na de overname bleek dat er financiële problemen zijn. De banken staakten al hun betalingen.

Woensdag bleek ook dat in de Britse havens niet meer wordt gelost voor Ferryways, waarop ook in Oostende woensdagavond alle activiteiten werden gestopt, aldus de vakbondsman. Vermote gaat ervan uit dat morgen/donderdag bij de Brugse rechtbank van koophandel het faillissement wordt aangevraagd.

Vermote heeft vragen bij de slechte financiële toestand die Cobelfret aanhaalt. Een grote groep als Cobelfret doet toch een grondige controle vooraleer een overname te doen, vraagt de BTB-secretaris zich af. Mogelijk wou Cobelfret de concurrentie in Oostende uitschakelen, luidt het.

Bij Ferryways werken volgens Vermote een kleine 100 mensen: 45 havenarbeiders, een 50-tal bedienden en een vijftal arbeiders. De klanten zouden al zijn ingelicht en zoeken nu andere oplossingen. Bij Ferryways en Cobelfret was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.