Europese beurzen op hoogste niveau in zesenhalf jaar

De Europese beurzen zijn donderdagmiddag op het hoogste niveau in zes en een half jaar gekomen.

Belga

De Dow Jones Stoxx 600 index, met de zeshonderd grootste aandelen, steeg 0,8 procent tot het hoogste niveau sinds september 2000. Vooral de nutsbedrijven trekken de kar, nadat de Duitse energiereus E.ON aankondigde dat het voor 7 miljard euro eigen aandelen gaat inkopen.

Ander energienieuws viel te rapen bij Albert Frère die een belang neemt in het Spaanse Iberdrola.

Euronext Brussel volgt gezwind de positieve tendens, de Bel20 flirt met de grens van 4.700 punten. In de aandelenkorf springen de Frère-holdings in het oog. GBL en NPM boeken respectievelijk 1,3 en 2,5 procent winst tot 93,50 en 51,30 euro. Woensdagavond maakten ze bekend dat ze samen de drempel van 5 procent in het kapitaal van de Spaanse energiegroep Iberdrola hebben overschreden.

Onder de Europese topaandelen is E.ON veruit de grootste stijger. Het aandeel spurt 5,6 procent hoger tot 123,96 euro. De Duitse energiegigant liet weten voor 7 miljard euro aan eigen aandelen te zullen inkopen. E.ON wil zijn activiteiten in Europa en "aangrenzende regio's" fors uitbreiden.

Andere nutsbedrijven zoals Suez, Iberdrola en Scottish & Southern Energy Plc volgen de stijgende tendens. Ook de nationale indices gingen dondermiddag de hoogte in: In Frankfurt stijgt de DAX 1,3 procent, de Amsterdamse AEX-index schrijft er 0,8 procent bij. In Parijs wordt 0,7 procent bijgeschreven, terwijl Londen 0,6 procent wint. De stijging van de beurzen komt er een dag nadat de aandelen in China een forse duik maakten. Maar de ongerustheid bij beleggers is donderdag alweer weggeëbd: de goede financiële prestaties en een wereldwijde overname- en fusiegolf zorgen voor een positief klimaat.