Duizenden Keniaanse sekteleden gearresteerd

Print
De Keniaanse politie heeft de afgelopen maanden 2.464 veronderstelde leden gearresteerd van een sekte die naar verluidt verantwoordelijk is voor verschillende onthoofdingen. Dat heeft de Keniaanse regering donderdag bekendgemaakt. De Mungiki sekte zou de afgelopen drie maanden in totaal zeker twaalf mensen hebben omgebracht.
De sekte ontstond in de jaren '90 en laat zich inspireren door de Mau Mau rebellie tegen de Britse overheersing in de jaren '50. De regering verbood de sekte in 2002.
Sommigen vrezen dat Mungiki de verkiezingen van december wil verstoren. President Mwai Kibaki hoopt dan herkozen te worden. Het gerucht gaat dat parlementariërs en invloedrijke regeringsfunctionarissen lid zijn van Mungiki.

In de sloppenwijken van Nairobi circuleerden woensdag pamfletten waarin Kibaki's regering ervan wordt beschuldigd allerlei verkiezingsbeloftes niet te zijn nagekomen, zoals het scheppen van banen en het herschrijven van de grondwet. Ook stond er dat meer dan zestienduizend leden van de veiligheidstroepen zich hebben aangesloten bij Mungiki.