Berezovski ontkent alle beschuldigingen in zaak-Litvinenko

Print
De in Londen in ballingschap levende Russische oligarch Boris Berezovski heeft alle beschuldigingen voor zijn betrokkenheid bij de moord op Litvinenko van de hand gewezen.
Het is duidelijk dat het Kremlin achter de moord op Litvinenko zit, zei Berezovski donderdag telefonisch aan de Russische radiozender Echo Moskvy.
Eerder had de door de Britse justitie beschuldigde Rus Andrej Loegovoj de verantwoordelijkheid in de schoenen van de Britse geheime dienst en Berezovski geschoven.

De in november 2006 aan een dodelijke dosis Polonium 210 gestorven Litvinenko was een nauwe bondgenoot van de anti-Kremlingezinde Berezovski. Die had maanden geleden meegedeeld dat Litvinenko hem kort voor zijn dood had gezegd dat hij door Loegovoj vergiftigd werd. Berezovski bestreed tegelijkertijd de bewering van Loegovoj dat hij voor de Britse geheime dienst werkt.
"MI6 weet maar al te goed dat ik geen agent ben", zei de oligarch.

Voor opschudding zorgde in Moskou ook een bericht van de in Londen verschijnende Financial Times van donderdag, die Berezovski onrechtstreeks citeerde met de woorden dat hij de oppositiepartij "Het andere Rusland" financiert. Dat is een door de vroegere schaakgrootmeester Garri Kasparov geleide organisatie, die onder andere tot de door de autoriteiten verboden Marsen der Dissidenten oproept.

Berezovski bestreed in het telefoongesprek met Echo Moskvy dat hij geld geeft aan de beweging van Kasparov. "Ik financier tegenstanders van Poetin in Rusland, maar niet de organisatie Het andere Rusland en ook de Mars der Dissidenten niet", benadrukte Berezovski. Ook Kasparov ontkende geld van de vroeger oligarch te hebben ontvangen.