Honderden diamantdelvers spitten schoolplein in Zimbabwe om

Print
In hun zoektocht naar diamanten hebben honderden mensen een school in Zimbabwe bestormd en de speelplaats vernield. Met houwelen en schoppen braken ze in een buitenwijk van de hoofdstad Harare de muren van een basisschool af en begonnen de grond om te ploegen.
De schatgravers veroorzaakten chaos en de lessen moesten stopgezet worden, berichtte de krant The Herald donderdag. De opgeroepen politie werd op stenen onthaald en verhinderd om de gelukszoekers te verdrijven.

Aanleiding voor de bestorming was een schooljongen, die glinsterende stenen had opgeraapt en die aan zijn leraar had getoond. Het gerucht deed al snel de ronde dat onder de speelplaats diamanten waren ontdekt. Geologen van het ministerie voor Mijnontginning zetten een domper op de hoop op rijkdom.
Volgens hun informatie waren de gevonden "diamanten" niets anders dan waardeloze stukjes kwarts.

In het Afrikaanse crisisland heerst bij een inflatiecijfer van 3700 procent en een werkloosheidspercentage van 80 procent een chronisch gebrek aan zowat alles. Vele Zimbabwanen grijpen dan ook maar de geringste kans aan om uit de misère te geraken.