Noorwegen hervat financiële steun aan Palestijnse autoriteiten

Print
Noorwegen heeft voor de eerste keer na de verkiezingsoverwinning van het militante Hamas opnieuw financiële hulp aan de Palestijnse autoriteiten overgemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Störe deelde donderdag in Oslo mee dat 7,5 miljoen euro voor de betalingen van de lonen van werknemers bij het Palestijnse autonoom bestuur werd overgeschreven.
Oslo had in 2006 alle financiële steun, net zoals alle EU-landen en de Verenigde Staten, stopgezet nadat Hamas aan de macht was gekomen, maar sinds de vorming van een coalitie uit Hamas en het gematigde Fatah echter opnieuw bereidheid tot samenwerking laten blijken.

Störe zei dat zijn regering hoopt met de financiële steun ook iets te kunnen doen aan de acute sociale crisis van de Palestijnse bevolking. Vooral in Gaza zijn "sociale wanhoop en hopeloosheid" belangrijke redenen voor de huidige crisissituatie.

Noorse regeringsafgevaardigden onderhouden in tegenstelling tot de Verenigde Staten en de EU-landen ook officieel contact met de Palestijnse regeringsleden uit de rangen van Hamas.