Blatter met handgeklap bevestigd als voorzitter

Print
Joseph Blatter staat nog vier jaar langer aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond (FIFA). De 71-jarige Zwitser werd donderdag op het 57e FIFA-congres in Zürich met handgeklap verkozen voor een derde ambtstermijn als voorzitter.
Blatter, die de enige kandidaat was bij de voorzittersverkiezing, kwam in 1998 aan het roer van de FIFA. In 2011 loopt zijn nieuwe mandaat af.

Voor het eerst werd de Zwitserse voetbalbestuurder door de afgevaardigden van de 208 FIFA-leden met handgeklap in zijn ambt bevestigd. Negen jaar geleden haalde Blatter het in Parijs van de Zweedse UEFA-voorzitter Lennart Johansson in een bitse strijd om de opvolging van Joao Havelange. Vier jaar later werd hij in Seoel verkozen boven de Kameroener Issa Hayatou.

Blatter blijft de sociale verantwoordelijkheid van de voetbalsport benadrukken. Tegenover de 260 miljoen voetballende mensen op onze wereldbol blijft het belangrijk zich sociale uitdagingen te stellen.

"Wij moeten de waarde van het voetbal verdedigen tegen de demonen in het voetbal", verklaarde hij donderdag nog maar een keer aan het congres. De Zwitser doelt dan op doping, corruptie en racisme. Een van zijn belangrijkste taken in zijn komende ambtsperiode wordt het opvolgen van de haperende voorbereidingen van de Wereldbeker 2010 in Zuid-Afrika.

Vóór de verkiezing van de voorzitter werd Montenegro als 208e lid in de internationale voetbalfamilie opgenomen. Als symbool voor de opname binnen de FIFA overhandigde ex-profvoetballer en huidig voorzitter van de Montenegrijnse Voetbalbond Dejan Savicevic Blatter de vlag van zijn land.