Provincie bouwt huis met eigen energievoorziening
De eerste steen van de energiezuinige en ecologisch verantwoorde conciërgewoning aan de provinciale school in Diepenbeek ligt er. Omdat de ruwbouw van de woning bijna rechtstaat, opteerde gedeputeerde voor milieu Johan De Turck voor het aanplanten van een lindeboom, als symbool van duurzaamheid en monument voor de toekomst. Eind dit jaar moet de woning gebruiksklaar zijn. Daarna kunnen geïnteresseerde bouwers en architecten af en toe op bezoek.
BR>De conciërgewoning is uitgerust met foto-voltaïsche zonnepanelen, die de woning volledig van elektriciteit voorzien. Allen bij een tekort aan licht moeten de bewoners een beroep doen op het gewone elektriciteitsnet. De provincie heeft voor die panelen 1,3 miljoen frank veil, bovenop de 6 miljoen voor de bouw en de uitrusting van de rest van het energiezuinige huis. Opvallendste kenmerken aan de woning zijn een grasdak, een daktuin om regenwater op te vangen en een serre aan de zuidkant van de woning, tegen te hoge of te lage temperaturen. Op het dak komt een zonnecollector voor warm water. Naast eigen elektriciteitsvoorziening, voorziet architecte Marij Gabriëls, in samenwerking met Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch wonen (VIBE), ook een kleine waterzuiveringsinstallatie. Studenten van de provinciale school volgen de bouw op de voet. Aan de provinciale school in Maasmechelen plant de provincie ook een 'duurzaam' bouwproject.
Hoofdpunten
Eindelijk beterschap voor je portemonnee: prijs energiecontract daalt fors
Boekhouder kan server nog net uit brandend kantoor redden in Houthalen: “Alles stond in brand”
Waarom de procedure voor heropening Remostort nog jaren gaat aanslepen
De wraak van de makelaar? Hoe transfer naar Anderlecht in kannen en kruiken leek, maar Genk nieuwe spits alsnog wegkaapte