Dirigent Dirk Brossé heeft nog geen sponsors voor Kuipke

"Maak u niet ongerust, ik overleef het wel," zegt componist-dirigent Dirk Brossé. Wat hem donderdagavond overkwam, zag u op tv misschien nog in het late nieuws. In het Gentse Kuipke moest hij, in aanwezigheid van een stel prominenten waaronder Filip en Mathilde, de première van zijn 'Karel V Oratorium' dirigeren. Grote consternatie echter toen hij, vlak voor het condert, eensklaps een neervallend raam over zich heen kreeg en naar de kliniek moest worden overgebracht.

J.V.

BR>"Ik ben gisteren terug gaan kijken," zegt Dirk Brossé. "Het was zo'n tuimelraam dat 180 graden kan draaien. Het stond open op een spleet. Het stangetje waarop het wentelt, zat blijkbaar niet goed. Toen de regisseur mij kwam roepen om op te komen, gooide hij met een zwaai de deur van mijn kleedkamer open. Op die manier is een tegendruk ontstaan, waardoor dat raam naar beneden kletterde. Ik had de pech dat ik er vlak onder stond."

Fred Brouwers presenteerde het concert. Hij was geen getuige van het ongeval, maar was wel meteen ter plekke: "De ambulancier van de 100 zei onmiddellijk dat hij Dirk Brossé moest afvoeren, dat hij die wonden niet ter plaatse kon verzorgen."

Dat zag er niet zo best uit voor de concertbezoekers. Meteen werd een noodscenario verzonnen. Fluittist Dirk Decaluwé zou de ouverture dirigeren en daarop, na nauwelijks tien minuutjes muziek, zou meteen al de pauze worden ingelast, in de hoop dat de dirigent intussen terug zou zijn.

"Ik ben weggebracht om half negen, om twintig na negen was ik terug," zegt Dirk Brossé. "Ik heb de rest van het oratorium behoorlijk kunnen dirigeren, ware het niet dat ik geregeld naar mijn zakdoek moest grijpen om het bloed weg te wissen. Door de verdoving voelde ik dat zelf niet; mijn muzikanten moesten teken doen."

Gezien de omstandigheden werd donderdagavond slechts het ergste onheil hersteld. Vrijdagmorgen moest Brossé zich opnieuw aanbieden in de kliniek voor een grondig onderzoek.

"Al bij al valt het nogal mee," zegt hij. "Ik heb schaafwonden aan de neus, de kin en de nek. Met mijn voorhoofd is het erger gesteld. Daar is een lap vlees weg van vier op anderhalve centimeter."

Toen de voorstelling hernam, maakte Fred Brouwers een grapje dat de bezoekers dit concert wel nooit zouden vergeten. Dirk Brossé ging daar meteen op in met een oproep tot mogelijke sponsors om in het Kuipke de nodige herstelwerken uit te voeren.

"Nee, er zijn nog geen aanbiedingen binnen," lacht hij. "Dat het Kuipke geen slechte locatie is voor klassieke concerten, werd donderdagavond bewezen, maar juist is juist: de accomodatie zou beter kunnen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer