Cultuurjaar Brussel 2000 officieel geopend

In aanwezigheid van prinses Mathilde en prins Filip opende de burgemeester van Brussel, François Xavier de Donnea gisteren in het stadhuis officieel 'Brussel, Europese Cultuurstad van het jaar 2000'. Op de Grote Markt werd de plechtigheid opgeluisterd door het Groot Harmonieorkest van de Gidsen en de fanfares Bollywood Brass Band, Salt en Dhol Drummers. Daarna luidde de brabançonne vergezeld van een knallende waaier confetti het cultuurjaar definitief in.

Els DE BODT

BR>

De officiële opening in het stadhuis werd bijgewoond door zowat het voltallige ministerkorps en een rits internationale gasten. Prins Filip en prinses Mathilde vertegenwoordigden de koninklijke familie, koning Albert zelf liet zich in extremis verontschuldigen. De publieke opkomst op de Grote Markt was, behalve enkele in de haast opgetrommelde schoolklassen die enkel oog hadden voor Mathilde en enkele verdwaalde Japanners, bedroevend laag. Burgemeester de Donnea, tevens voorzitter van de vzw Bruxelles/Brussel 2000, benadrukte in zijn toespraak dat "Brussel 2000 het bewijs zal hebben geleverd dat de twee grote gemeenschappen van ons land en de federale overheid nog steeds in staat zijn om samen een groot cultureel project - het grootste sinds de wereldtentoonstelling in 1958 - in Brussel te dragen. Het programma van Brussel 2000 wil een dialoog bevorderen tussen de verschillende culturen die vandaag de dag in Brussel samenleven. Bovendien wil het project sporen nalaten in de stad tot lang na 2000 door o.a. renovatie van monumenten, publieke ruimtes en culturele infrastructuren." de Donnea wil het imago van Brussel in binnen- en buitenland veranderen en hoopt dat dit project de Brusselaars zal aanmoedigen om fouten uit het verleden niet te herhalen.

Europees Parlement

Na de officiële opening op het stadhuis toog de stoet ministers en het prinselijk paar naar het Europees parlement voor een academische zitting. Daar deed de Donnea zijn speech nog eens kort over waarna hij het woord gaf aan Robert Palmer, intendant van Brussel 2000. Die had het over Brussel als 'een van de best bewaarde cultuurgeheimen van Europa.' Toots Thielemans en Fabrizio Cassol zorgden voor de muzikale omlijsting, Laurence Vielle en Geert Van Istendael voor een literaire tussenkomst. Na de academische zitting volgde, eveneens in het Europees Parlement, de opening van 'The House of the 9 Cities', een tentoonstelling met werk van kunstenaars, musici en videasten uit de negen Europese Cultuursteden van het jaar 2000.

's Avonds gaf het vuurwerk van Japanese Fireworks in het Elisabethpark, onder massale belangstelling, het letterlijke startschot van de Europese cultuurstad. Vandaag begint het eigenlijke openingsfeest 'Open!Ouvert' voor het grote publiek, met meer dan vijftig evenementen. Wie er bij wil zijn, vindt alle info op www.brussels2000.org. of tel. 02/214 2000.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer