Apple voor onderweg

Terwijl in San Francisco alle spots op Bill Gates en Windows 2000 gericht waren, blikte de hele Apple-gemeenschap richting Tokio, waar Steve Jobs tijdens een zoveelste MacWorld Expo de nieuwe oogst van Apple voorstelde. En die was voornamelijk mobiel met een vernieuwde Powerbook en een nieuwe kleur en verbeteringen voor de iBook. En de G4, die werd in Tokio nog een tikje sneller dan hij al was.

BR>

Nieuwe Powerbook

Zoals iedereen verwachtte, stelde Steve Jobs in Tokio dus de vernieuwde Powerbook voor. Met deze nieuwe laptop voor de zakelijke gebruiker heeft Apple meteen ook de snelste laptop ooit onder de vleugels. De nieuwe PowerBook is namelijk voorzien van een G3-processor met een snelheid tot 500 MHz. Maar dat is niet het enige nieuwe aan het mobiele paradepaardje: zo kan de computer liefst 10 uur lang werken op batterijen en bevat hij twee ingebouwde FireWire-poorten. Heel handig voor creatievelingen die zo op eenvoudige wijze digitale video van professionele kwaliteit kunnen uitwisselen met digitale camcorders of externe harde schijven. De nieuwe PowerBook is ook afstemd op AirPort, de draadloze netwerkoplossing van Apple, internetsysteem van Apple, met een ingebouwde sleuf voor de AirPort-kaart en twee ingebouwde antennes voor communicatie met het AirPort-basisstation.

Daarnaast heeft de nieuwe Powerbook een ingebouwde DVD-speler en een 14,1-inch

active-matrix

beeldscherm. Toch blijft het toestel ultraslank en tot dertig procent sneller dan laptops met Pentium III-processors. De nieuwe PowerBook zou in België vanaf begin maart 2000 beschikbaar moeten zijn in twee standaardconfiguraties voor adviesprijzen van 132.990 en 185.990 frank.

iBook Special Edition

De mandarijn- en bosbeskleurige iBooks krijgen er een broertje bij: de

iBook Special Edition

, voorzien van een snellere 366 MHz G3-processor en, evenals de iMac DV Special Edition, uitgevoerd in aantrekkelijke antracietgrijs. Dat betekent dat de nieuwe iBook-familie vanaf nu verkrijgbaar is in drie uitvoeringen. Waarbij het geheugen en de harde schijf in de nieuwste blauwe en oranje exemplaren overigens twee keer zo groot zijn geworden als bij de allereerste iBooks, die nu standaard geleverd worden met 64 MB geheugen en een harde schijf van 6 GB. Voor een mandarijn- of bosbeskleurige iBook bent u 79.990 frank kwijt, de iBook Special Edition kost u 89.990 frank.

Snellere G4

Steve Jobs wist ook te melden dat Apple de snelste telg uit de familie, de Power Mac G4, nog sneller heeft weten te maken. Het bedrijf voegde naast de bestaande exemplaren nu ook snellere processors van 400, 450 en 500 MHz toe aan de G4-lijn. Steve Jobs kon dus de woorden herhalen die hij vorig jaar bij de lancering van de G4 al gebruikte: "Dit is niet alleen de snelste Mac aller tijden, het is ook de snelste pc aller tijden." De Power Mac G4 zou, net als de nieuwe Powerbooks en iBooks vanaf begin maart 2000 beschikbaar moeten zijn in ons land. De Power Mac G4 400 MHz kreeg een adviesprijs mee van 84.990 frank, de Power Mac G4 450 MHz wordt aangeboden vanaf 132.990 frank, terwijl de Power Mac G4 500 MHz een prijskaartje heeft van 185.990 frank.

Japanse OS X

Tenslotte wist Steve Jobs ook nog te vertellen dat MacOS X, het nieuwe besturingssysteem van Apple, deze zomer op de markt komt en vanaf 2001 standaard op alle Macintosh-computers geleverd zal worden. Leuk detail was ook dat het besturingssysteem voorzien zal worden van Japanse lettertypes van de hoogste kwaliteit. Met 17.000 verschillende tekens krijgt MacOS X meteen ook de grootste tekenset die ooit op een personal computers is gebruikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer