Belgacom maakt zich op voor beursgang
De nationale telefoonmaatschappij Belgacom heeft vorig jaar goed geboerd. Ze kon voor 170,5 miljard frank aan facturen uitschrijven. Dat is 10,3% meer dan in 1998. Daarop werd een nettowinst verdiend van 17,6 miljard frank, 7,7% meer dan een jaar eerder. Het bedrijf is nu stilaan klaar voor een beursgang, al moeten de aandeelhouders er nog formeel over beslissen.
BR>"De aandeelhouders - en dan vooral het Amerikaanse SBC - bestuderen momenteel alle mogelijkheden", zegt topman John Goossens van Belgacom. "De bal ligt in hun kamp, wij weten nog niets."
Eén van de mogelijheden is de uitbreiding van het aantal Belgische aandeelhouders. Een beursgang lijkt echter de meest waarschijnlijke stap. Goossens heeft zelfs al duidelijk voor ogen hoe die er kan uitzien. "In dat geval moeten zowel het personeel als het grote publiek maximaal de kans krijgen om aandeelhouder te worden", zegt hij. "Het is mogelijk dat de werknemers hun winstdeelname kunnen ruilen voor een aandelenpakket."
Een andere mogelijkheid is een overname of een alliantie, al denkt Goossens vooral aan dat laatste. "De prijzen voor een overname zijn onvoorstelbaar. Wie Orange wil kopen, moet 440.000 frank per klant neertellen. En dat niettegenstaande elke abonnee maar 25.000 frank opbrengt. Dan ruil ik liever mijn hond van een miljoen dollar voor twee katten van een half miljoen," besluit Goossens, die ook volgend jaar nog aanblijft bij Belgacom, lachend.
Aan de klanten van Belgacom belooft Goossens dat de tarieven verder zullen dalen. De prijsvermindering voor internationaal verkeer wordt geschat op 22%. Een telefoontje van Proximus naar een ander netwerk wordt eveneens goedkoper en het vaste forfait voor internetgebruik zal verfijnd worden. Belgacom hoopt ook spoedig het uurtarief voor internet te kunnen verlagen, maar wacht hiervoor op een beslissing van de bevoegde minister en het regelgevend instituut BIPT.
Hoofdpunten
Gezinsdrama in Pelt: man vermoordt moeder en twee jonge kinderen, dader dood teruggevonden
Boze Limburgse fruitboeren trekken maandag met tractoren naar Brussel voor eerlijke prijzen
Bandido en cokebaron uit Borgloon was nog maar pas thuis, of hij moet al terug in de cel
Zolderse buurt zonder gas nadat buurtbewoner leidingen doorboorde: “Opeens hoorden we geschreeuw uit de badkamer”