Belgen schakelen over op aardgas

Veertigduizend Belgische gezinnen werden vorig jaar voor het eerst aangesloten op het aardgasnet. Daarmee zet deze brandstof zijn opgang verder ten nadele van huisbrandolie. Zowat 41% van de Belgische gezinnen hebben nu voor deze vorm van energie gekozen. 45% doet het nog met stookolie.

Marc Balduyck

BR>Die sterke opgang van het aardgas kon nochtans niet verhinderen dat het verbruik van gas bij de gezinnen in 1999 met 2% daalde. Dit heeft te maken met de relatief warme winter van 1998/1999.

Toch steeg het totale verbruik van gas in ons land met 7%. Vooral de elekticiteitsbedrijven Electrabel en SPE zorgden daarvoor. Zij namen 23% meer af. Electrabel en SPE bouwen in een versneld tempo zogenaamde STEG-centrales. Dit zijn moderne installaties die op aardgas draaien. De bouw ervan moet de bouwstop op kerncentrales ondervangen.

De grotere vraag van de elektriciens kon niet verhinderen dat Distrigas zijn omzet verleden jaar met 3,9% zag dalen tot 72,1 miljard frank. Daar zorgden immers de lagere gasprijzen voor. Niettemin mocht het concern een nettowinst van 1,8 miljard frank (+ 21%) bijschrijven. Gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Depaemelaere was best tevreden over die cijfers. "Wij hebben in België de tweede sterkste groeimarkt van Europa inzake gasverbruik. Distrigas zit dus goed", zei hij.

Zeebrugge

Belangrijk is tevens de versterkte uitbouw van Zeebrugge als

spotmarkt

voor gas. Distrigas slaat in de kusthaven grote hoeveelheden gas op en verhandelt die op de vrije markt. Op die manier ontstaat een winstgevende kortetermijnhandel in gas. De gespecialiseerde dochteronderneming Huberator doet het inmiddels uitstekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer