Winst op verkoop aandelen houdt CMB boven water

De Belgische maritieme holding CMB sluit 1999 af met een winst van 12 miljoen euro. Dat het resultaat positief uitpakt, is te danken aan meerwaarden op de verkoop van aandelen in Transinsular, CNN en AMI. Met uitzondering van de gastankervaart leverden de scheepvaartactiviteiten verlies op. Voor 2000 is gedelegeerd bestuurder Marc Saverys positief, want in de drie scheepvaartsectoren waarin CMB actief is, trekken de vrachten weer aan.

Koen Lambrecht

BR>De droge-bulkdochter Bocimar sloot 1999 af met 26 miljoen euro verlies, toch een forse verbetering t.o.v. het jaar voordien (- 35). Sinds het laatste kwartaal van '99 zijn de vrachten weer aan het stijgen, zodat voor het lopende jaar weer winst wordt verwacht.

Exmar (gastankers) wist, dankzij verbeterde vrachten, een verlies van 11 miljoen euro om te buigen in een winst van 14 miljoen euro. Havendochter Hessenatie (+ 10 miljoen euro) en Verzekeringsdochter Naviga (+ 21 miljoen euro) presteerden beide goed, zij het iets minder dan in 1998. In het geval van Hessenatie is dat te wijten aan de inbreng van 5 miljoen euro aan activa in de stukgoedsamenwerking met Nova Natie.

Euronav

De productiebeperkingen van de Opec zijn er de oorzaak van dat tankerdochter Euronav vorig jaar in het rood is gedoken. Van plus 1 miljoen euro in 1998 ging het naar min 11 miljoen euro.

In de tankvaart komt weldra beterschap, verwacht Saverys: "Aan meer dan 30 dollar wordt de olie te duur voor de wereldeconomieën. Daarom oefenen zij grote druk uit op de Opec en de andere olieproducerende landen om de productie weer te verhogen, zodat de prijs terugvalt tot een normaler niveau van 20 tot 25 dollar per vat." Wanneer er meer olie op de markt komt, zullen de vrachten onmiddellijk gaan stijgen en de inkomsten van Euronav verbeteren.

Het ongeval met de Erika speelt de CMB-dochter intussen in de kaart. Oliemaatschappijen zullen nu twee keer denken vooraleer een oud schip te bevrachten en eerder de voorkeur geven aan nieuwe tonnage. En Euronav kan bogen op een superjonge vloot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer