Duitsland vreest stijgende drugshandel via Internet

De Duitse politie vreest een forse toename van de drugshandel via Internet. Drugsgebruikers in de Bondsrepubliek bestellen vrijwel zonder risico steeds meer per computer bij dealers, vooral in Nederland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

BR>De autoriteiten spreken van een geheel nieuwe dimensie. De opdrachtgever betaalt de illegale verdovende middelen met een kredietkaart, cheque of betalingsopdracht. De cannabis, pillen of psychedelische paddestoelen worden in een neutrale envelop gewoon via de post of een koeriersdienst geleverd.

In verband met de enorme hoeveelheid aan zendingen is de kans op ontdekking vrij gering, citeert het Duitse weekblad Der Spiegel een intern rapport van de douanerecherche in Keulen. Volgens de Duitse federale recherche (Bundeskriminalamt) konden tot nu toe hooguit enkele tientallen drugsdelicten via Internet bij toeval worden ontdekt. Technisch is het weliswaar mogelijk een transactie in het net te achterhalen, maar met de groeiende vloed aan data is dat steeds kostbaarder.

Der Spiegel spreekt over de trend 'van kick per klik'. Het weekblad noemt verscheidene Nederlandse drugsaanbieders.

Een Duitse rechercheur weerlegt de stelling van een Nederlands marihuanapostorderbedrijf dat de klant niets kan overkomen. Als de consument geen verlaten huis, kerk of een anoniem kantoor als adres benut, is het denkbaar dat de politie bij de aflevering van het pakje ingrijpt.

De Duitse veiligheidsdiensten zijn inmiddels met privékoeriersdiensten speciale cursussen overeengekomen waarin medewerkers leren hoe ze verboden zendingen kunnen ontdekken. Daarnaast worden in het douanekantoor Oberhausen, de overlaadplaats voor post uit Nederland, regelmatig drugsspeurhonden op de zendingen losgelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer