Britse veteranen vragen onderzoek naar Golfoorlog-syndroom

Enkele tientallen Britse Golfoorlog-veteranen hebben zaterdag een petitie aan de Britse premier Blair overhandigd. Daarin vragen zij om een openbaar onderzoek naar het zogenoemde Golfoorlog-syndroom.

BR>Zo'n vijf veteranen en hun familieleden hielden een mars door het centrum van Londen om te herdenken dat negen jaar geleden de Golfoorlog was afgelopen, waarin Britse, Canadese en Amerikaanse militairen Irak dwongen het bezette Koeweit te verlaten.

De veteranen legden een krans bij het Londense monument voor oorlogsslachtoffers in de wijk Whitehall. Volgens hen zijn al 400 ex-Golfstrijders overleden aan het syndroom. Duizenden Britse, Amerikaanse en Canadese ex-militairen klagen over verschillende ziektesymptomen, variërend van chronische vermoeidheid tot astma.

De Canadese regering bood deze maand aan om alle militairen die in de Golf hebben gevochten, te laten onderzoeken. Dit gebeurde nadat een arts had vastgesteld dat verscheidene veteranen waren overleden als gevolg van het inademen van uraniumstof tijdens de oorlog. Het radioactieve uranium wordt gebruikt als deklaag bij wapens, munitie en tanks. Bij het exploderen van munitie kan de stof zijn vrijgekomen. Uranium hoopt zich op in het lichaam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer