Sint Janskruid kan werking medicijnen verminderen

Het gebruik van Sint Janskruid, of preparaten die het kruid bevatten, kan de werking van medicijnen verminderen. Dat kan onder meer het geval zijn bij bepaalde HIV-remmers, antistollingsmiddelen, maar ook de anticonceptiepil. Het dossier wordt momenteel onderzocht in de geneesmiddelencommissie van het ministerie van Volksgezondheid, dat de artsen op de hoogte gaat brengen.

BR>De bevindingen, die het resultaat zijn van recent wetenschappelijk onderzoek, bereikten vanuit Engeland het ministerie van Volksgezondheid. Vrijdag werd de materie besproken in de betrokken commissie. De precieze inhoud en eventuele gevolgen van het dossier wordt momenteel bestudeerd, maar het ministerie gaat alvast de artsen op de hoogte brengen van de problematiek, meldt woordvoerster Marjan Leicher.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft inmiddels de bevolking afgeraden om Sint Janskruid te nemen in combinatie met geneesmiddelen, zo heeft het ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Sint Janskruid zou onder meer helpen tegen vormen van lichte depressiviteit. In Nederland gebruiken naar schatting 100.000 mensen het kruid of een preparaat daarvan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer