L&H spreekt weer mee

Cordius heeft een boontje voor Lernout & Hauspie. De onafhankelijke vermogensbeheerder van onder meer Artesia Bank en Bacob Bank gaat ervan uit dat het aandeel van de Ieperse fabrikant van spraakherkenningstechnologie volgend jaar best wel eens 130 dollar zou kunnen waard zijn. Het bedrijf presteerde al erg sterk in het vierde kwartaal van 1999 en bovendien zijn de vooruitzichten fundamenteel gunstig.

BR>

1999 was zwak

In 1999 presteerde het aandeel Lernout & Hauspie (L&H) niet goed op de beurs. Dat was voornamelijk te wijten aan zogenaamde

short sellers

. Dat zijn beleggers die effecten verkopen die ze zelf nog niet bezitten. Zij speculeren erop dat de koers verder zal dalen zodat ze de aandelen na verloop van tijd goedkoper kunnen inkopen. Die inkoop is absoluut nodig omdat ze de effecten aan hun kopers moeten doorleveren.

Recentelijk kwam in die praktijken verandering. De resultaten die L&H over het vierde kwartaal van 1999 bekendmaakte, lagen aan de bovenzijde van de voorspellingen van de financiële analisten. Zo steeg de omzet tijdens dat trimester naar een recordniveau van 110.000 dollar, terwijl de verwachtingen rond de 103.000 dollar schommelden. De brutowinst steeg daarbij naar 80.000 dollar of 72,5% van de inkomsten.

De uitgaven van het bedrijf bevatten nochtans hogere kosten voor marketing en verkoopsinspanningen om nieuwe producten te lanceren en nieuwe markten aan te boren. Daarnaast werden ook de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten opgetrokken tot 15% van de omzet.

Daarop steeg de koers en moesten de

short sellers

snel hun aandelen kopen om hun verlies te beperken. Bovendien geloven we dat L&H fundamenteel in een volgende groeifase is beland. De afdeling 'Technologie en Oplossingen' kende in het vierde kwartaal een groei van 110%. Verschillende strategische samenwerkingsakkoorden met onder meer Intel, Delphi en National Semiconductor komen in 2000 op kruissnelheid. In het tweede kwartaal komt er een nieuw product voor de medische markt. L&H heeft zich opgesplitst in een aantal bedrijfseenheden om nog beter op de wensen van de specifieke doelgroepen te kunnen inspelen, enzovoort. In dit opzicht zijn we van oordeel dat de volgende vijf jaar een jaarlijkse groei tussen 40% en 50% realistisch is.

Verwachting

Gezien het sterke vierde kwartaal en de goede fundamentele vooruitzichten, zijn we er ook van overtuigd dat L&H het komende jaar beter zal presteren dan het beursgemiddelde. We gaan uit van een koers van 130 dollar over twaalf maanden. Dat is 56 keer de verwachte winst over 2000. De voorgenomen splitsing van de aandelen - waarbij elk huidig aandeel zal worden omgezet in twee nieuwe - kan de koers eveneens ondersteunen.

Jan Van HolsbeeckCordius

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer