Bommelder zet werknemers Upjohn Puurs op straat

Een onbekende man die vrijdagochtend om 6.25u via de permanentiedienst van

Gazet van Antwerpen

telefonisch bomalarm sloeg bij Upjohn in Puurs, heeft daardoor grote heisa veroorzaakt. 800 werknemers van dat farmaceutisch bedrijf waren door het alarm een hele voormiddag werkloos. Ze werden in het cultureel centrum De Kollebloem opgevangen. Het gemeentebestuur van Puurs centraliseerde een aantal gemeentelijke personeelsleden om de onverwachte gasten een kop koffie te serveren.

Fons Jacobs

BR>De bommelder waarschuwde de telefonist van Gazet van Antwerpen dat er spoedig een bom zou ontploffen. Een exact tijdstip waarop dat zou gebeuren, gaf hij niet. Over eventuele motieven of over een verantwoordelijke van de actie werd al evenmin wat verteld.

De politiediensten namen de bommelding van meetaf aan ernstig. De politie van Puurs kwam ter plaatse. Burgemeester, brandweer en parket werden eveneens ingelicht.

Burgemeester Koen Van den Heuvel achtte het raadzaam om onmiddellijk het hele bedrijf te ontruimen. "We wilden geen risico's nemen", zegt de burgemeester.

Crisiscel

Op het ogenblik van de bommelding waren 200 medewerkers van Upjohn aan de slag. Zij werden geëvacueerd. Hun collega's die om acht uur aan de slag moesten, mochten het bedrijf niet binnen. Allen werden in De Kollebloem opgevangen.

In het bedrijf zelf werd met alle hulpdiensten een crisiscel opgericht en werd de toestand minuut per minuut besproken. Op last van het parket van Mechelen doorzochten drie snuffelhonden alle lokalen, ruimten en kantoren van het bedrijf. De parkings en de kleedkamers werden daarbij niet vergeten. Dat had tot gevolg dat de productie van Upjohn gedurende enkele uren volledig stil lag.

PR-verantwoordelijke Frans Wauters van Upjohn lichtte gisterennamiddag toe dat het de eerste en hopelijk ook de laatste keer is dat zijn bedrijf met dergelijke bommelding geconfronteerd werd. "Alleszins is nu bewezen dat de procedures die we in geval van eventuele incidenten met al onze medewerkers ingeoefend hebben, hun nut bewijzen", zegde hij. Over het bomalarm en het verlies dat daarmee gepaard gaat, stelt het bedrijf een schadedossier op dat op de valse bommelder wordt verhaald, als hij ooit ontmaskerd wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer