De Kampioenen lachen met Hoet

De cast van F.C. De Kampioenen en striptekenaar Hec Leemans hebben donderdag in het Gentse SMAK-museum het nieuwe stripalbum van de populaire voetbalploeg voorgesteld. De keuze van de locatie was allerminst toevallig.

Xavier in de puree

steekt stevig de draak met conceptuele kunst. Bovendien is er een gastrol weggelegd voor SMAK-directeur Jan Hoet, voor de gelegenheid omgedoopt tot Jan Shapo. Leemans kreeg het idee voor de parodie na een bezoek aan het SMAK.

J.M.

BR>Hoofdpersonage in de elfde kampoenenstrip is Xavier, die met zijn fiets met een zak aardappelen achterop door de etalage van Kunstgalerij Het Ezeltje valt. Op dat moment verschijnt Jan Shapo, directeur van het museum SMIKSMAK. Die weet met zijn enthousiasme geen blijf. "Ik heb nog nooit zo'n mooie installatie gezien! Het beste sinds de omgekiepte kolen van Marcel Blootaars! Wat een prachtig werk! Het onorthodoxe contrast van gebroken glas met die rottende aardappelen dat de vergankelijkheid van de natuur en de kosmos in een sterk mentaal beeld samenvat! Subliem!"

Xavier hoort tot zijn eigen verbazing hoe hij wordt uitgeroepen tot bijzonder origineel avant-gardist. De carrière van de kersverse kunstenaar neemt een hoge vlucht en wekt de jaloezie van de andere kampioenen. Boma en Pol besluiten ook kunstenaar te worden. De voorzitter denkt daarbij aan de lieve centen, Pol wordt vooral gedreven door de 'dat kan ik ook'-gedachte.

Jan Hoet liet weten dat hij geen probleem heeft met zijn rol van onzin uitkramende kunstcriticus. Ook het feit dat Leemans de spot drijft met de hedendaagse vindt hij niet zo erg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer