Ubizen verhoogt kapitaal met 5,2 miljard frank

De Leuvense internetbeveiliger Ubizen wil via een kapitaalverhoging ongeveer 130 miljoen euro (5,2 miljard frank) ophalen. Het geld is hoofdzakelijk bedoeld om de verdere internationale expansie van het bedrijf te financieren. De operatie wordt begeleid door Credit Suisse First Boston, één van de grootste zakenbanken in de wereld. Ubizen komt zo op de raderschermen van de topanalisten in de Verenigde Staten, wat de populariteit van het aandeel alleen maar ten goede kan komen.

BR>

De kapitaalverhoging is voorzien voor de periode maart/april, afhankelijk van de toestemming van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen en van de beursautoriteiten van de Easdaq. De nieuwe aandelen zullen aan zowel binnen- als buitenlandse beleggers worden aangeboden. De opbrengst van de kapitaalverhoging zal worden aangewend om de verdere internationale expansie van het bedrijf te financieren. Daarnaast zullen met een deel van het geld de schulden worden afgelost. Ubizen heeft de jongste maanden verschillende belangrijke overnames gedaan in onder andere Frankrijk, Denemarken en de Verenigde Staten. Die kaderen in de ambitie van het bedrijf om totaaloplossingen aan te bieden op het gebied van beveiliging van netwerken.

Road-shows

Dat Credit Suisse First Boston (CSFB) als belangrijke internationale zakenbank bij de kapitaalverhoging werd betrokken, is volgens topman Stijn Bijnens niet zonder belang: «De aanwezigheid van CSFB bij de emissie verhoogt de zichtbaarheid van Ubizen in de internationale financiële wereld. Via dit kanaal kunnen de grote institutionele beleggers ons ontdekken, voor zover dat natuurlijk nog niet is gebeurd. De topanalisten uit de Verenigde Staten gaan Ubizen nu volgen en rapporten over het bedrijf schrijven. In de volgende fase van onze groei is dat van zeer groot belang. We gaan onszelf trouwens via road-shows in de Verenigde Staten voorstellen. Daarom durf ik gerust te spreken van een internationale kapitaalverhoging, die gebeurt volgens internationale (lees: Angelsaksische) standaarden. Om Amerikaanse en andere grote buitenlandse investeerders aan te trekken is het namelijk vereist dat je als bedrijf volgens hun standaarden werkt. Over het aantal nieuwe aandelen dat we gaan uitgeven en de prijs waaraan ze geplaatst zullen worden, is er nog geen duidelijkheid. Eerst moeten de bevoegde autoriteiten daarvoor het licht op groen zetten. De prijs van de nieuwe aandelen wordt vastgesteld op de dag dat we de kapitaalverhoging afsluiten. Wat wel vaststaat is dat we een bedrag van ongeveer 130 miljoen euro willen ophalen. Omdat het geld zal worden gebruikt voor nieuwe overnames, zal het effect op de winst per aandeel niet zo groot zijn. Op wat langere termijn verwacht ik zelfs dat de winst er positief door beïnvloed zal worden.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer