Hartpatiënten moeten voor levensreddende ingreep naar andere provincie

Limburg is de enige Vlaamse provincie waar hartpatiënten die een defibrillator nodig hebben, niet kunnen geholpen worden. Een defibrillator is een toestelletje dat ingeplant wordt en automatisch ingrijpt als het hart een te hoog en levensgevaarlijk ritme gaat vertonen. De ingreep mag alleen gebeuren in 12 centra, erkend door het RIZIV, communautair netjes verdeeld: 6 Vlaamse, 6 in Franstalig België.

BR>In de praktijk moeten Limburgse patiënten met een hartritmeprobleem naar een andere provincie 'uitwijken' voor de ingreep. De provincie is al jarenlang vragende partij voor een erkenning en wordt al even lang aan het lijntje gehouden.

Deze problematiek zal ongetwijfeld ook - in beperkte kring - aangesneden worden op het congres dat zaterdag start in Hasselt en dat 130 cardiologen uit de hele wereld bijeenbrengt. De organisatie van het internationale hartspecialistencongres berust bij dokter Johan Vijgen, cardioloog van het Virga Jesseziekenhuis en specialist hartritmestoornissen.

Reddende 'shock'

Een defibrillator is iets anders dan een pacemaker. Een gewone pacemaker wordt gebruikt bij patiënten met een te laag hartritme. Een defibrillator wordt ingeplant bij mensen met een te hoog ritme, dat aanleiding kan geven tot de zogeheten 'sudden death', plots overlijden door hartstilstand.

«Het gaat om een vrij dure techniek,» legt dr. Vijgen uit: «Het totaal van de kosten, toestelletje plus inplanting, ligt op ongeveer één miljoen frank, volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Honderden mensen in ons land hebben zo'n levensreddende ingreep nodig. Dit jaar ongeveer 350, volgend jaar naar schatting 400 patiënten. Het ingeplante apparaatje wordt via een draadje verbonden met het hart en controleert continu het hartritme. Op het ogenblik dat het hartritme te hoog oploopt en levensbedreigend wordt, geeft het apparaatje automatisch een 'shock' aan het hart waardoor het ritme genormaliseerd wordt.»

- Hoe komt een mens aan een gevaarlijk hoog hartritme?

«Dat doet zich voor bij verschillende categorieën. Om te beginnen bij patiënten die al eerder een hartinfarct gekregen hebben, bij mensen van wie het hart verzwakt of uitgezet is maar ook bij jongere mensen. Doorgaans gaat het in die groep om een genetisch overgedragen aandoening.»

- Hoe merkt een mens dat hij aan hartritmestoornissen lijdt?

«Flauwvallen of momenten van duizeligheid, dat kan een aanwijzing zijn. Een vrij eenvoudige test kan dan aan het licht brengen of er hartritmestoornissen aanwezig zijn of niet.»

Bijkomende kosten

Pacemakers mogen in alle erkende hartcentra ingeplant worden, defibrillatoren alleen in de 12 erkende centra. «Dat wil zeggen,» verduidelijkt dokter Vijgen, «het

mág

wel elders, maar dan moet de patiënt het hele bedrag uit eigen zak betalen. Toen de 12 centra erkend werden, begin jaren '90, hield slechts een beperkt aantal centra zich met hartritmestoornissen bezig. In Limburg bestond zo'n behandeling nog niet. Nu gebeurt dat op twee plaatsen: op de Genkse campus Sint-Jan en in het Virga Jesse, waar ik ermee begonnen ben in '96, na twee jaar specialisatie in de Verenigde Staten.»

«In de praktijk komt het erop neer dat ik met zo'n patiënt naar Leuven rijd en daar persoonlijk het apparaatje inplant. Daar is een vervoer per ambulance voor nodig en niet zelden wordt de patiënt onprettig verrast met 20.000 frank bijkomende kosten, door hemzelf te dragen, puur en alleen omdat Limburg zo geen erkenning heeft gekregen. Daar vragen we nu al vier jaar om. Het RIZIV blijft ons aan het lijntje houden met vage beloften. Het college van geneesheren-directeurs geeft toe dat we op zo'n erkenning recht hebben - uiteraard, ons centrum beschikt over kennis, ervaring én accommodatie om de ingreep kwalitatief hoogstaand uit te voeren - maar daar blijft het bij. Begin vorig jaar hebben Genk en Hasselt nog een gezamenlijke aanvraag ingediend, bereid om samen te werken indien nodig, maar het verlossende woord laat op zich wachten.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer