Koffie mogelijk toch slecht voor het hart

Wetenschappers van de universiteit van Wageningen hebben een verband aangetoond tussen het drinken van koffie en het gehalte aan homocysteïne, een chemische stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Tal van studies wijzen uit dat een hoog niveau van die stof de kans op een hartaanval vergroot. Dat gevaar zou volgens verscheidene artsen zelfs vergelijkbaar zijn met een hoog cholesterolgehalte in het bloed.

L.R.

BR>In het verleden ging men ervan uit dat filteren een afdoende bescherming kon bieden tegen stoffen die hartziekten veroorzaken. En dat gefilterde koffie dus geen kwaad kon. De onderzoekers in Wageningen lieten dertig vrijwilligers vier weken lang dagelijks een liter sterke, gefilterde koffie drinken. Evenveel vrijwilligers in een controlegroep dronken géén koffie. Er kwam aan het licht dat bij de koffiedrinkers het homocysteïne-niveau 18 procent was gestegen. Meteen diende zich ook een raadsel aan: de verbindingen die mogelijk aanzetten tot homocysteïne (diterpenen, met name) worden in ieder geval door de filter tegengehouden. In Wageningen gaan ze er nu van uit dat cafeïne de

boosdoener

is. Ze zoeken verder. Cardioloog Johan Vijgen van het Hasseltse Virga Jesse-ziekenhuis: «Cafeïne is belastend voor het hart, daar bestaat geen twijfel over. Met de regelmaat van een klok worden nieuwe risicofactoren voor hartaandoeningen ontdekt. Tot nu toe waren de wetenschappers ervan overtuigd dat koffie een nadelig effect heeft bij mensen met hartziekten. Als de vorsers van Wageningen het bij het rechte eind hebben, zou nu ook aangetoond worden dat koffie ook hartaandoeningen kan

uitlokken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer