Billy Corgan drukt geruchten over nakende split de kop in

BRUSSEL -

Vormt 'MACHINA/The Machines Of God' de wederopstanding of de zwanenzang van The Smashing Pumpkins? Kwatongen beweren dat frontman Billy Corgan de Amerikaanse rockmastodont opdoekt na de monstertournee die aan de nieuwe cd vasthangt. Zelf slaat de opperpompoen een heel andere toon aan. «De Pumpkins zijn zoals kakkerlakken,» grijnst hij. «Net wanneer je denkt dat je ze allemaal hebt vermorzeld, duikt er weer eentje op.»

Gunter JACOBS

BR>

Op de duizenden Pumpkins-sites speculeren fans over de toekomst van hun groep. Geno Lenardo, gitarist van de bevriende rockgroep Filter, verkondigt er dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer Corgan de split van de groep aankondigt. «Hij vertrouwde mij toe dat dit de allerlaatste keer is dat de Pumpkins toeren. Nog één keer wil Billy de wereld veroveren, om er dan met een grootse stunt een punt achter te zetten,» aldus Lenardo.

De nieuwe cd 'MACHINA/The Machines Of God' is er alleszins niet zonder slag of stoot gekomen. Na de lauw onthaalde voorloper 'Adore' en het vertrek van bassiste d'Arcy leken de dagen van de Pumpkins geteld. Maar Corgan slaat terug. Met nieuwkomer Melissa Auf Der Maur bijvoorbeeld, die d'Arcy opvolgt en daarmee een leemte laat bij Courtney Loves kransje Hole. «Melissa is al jaren een goeie vriendin,» licht Corgan toe. «Courtney kan er niet boos om zijn, want Melissa had Hole toch al verlaten.»

Jimmy Chamberlin

Over het vertrek van d'Arcy wil hij niet uitweiden, over de herintrede van drummer Jimmy Chamberlin wel. Hem had Corgan in 1996 de laan uitgestuurd wegens zijn heroïneverslaving. «Diep in mijn hart wilde ik hem al lang terug in de groep. Zelf hunkerde Jimmy er ook naar, maar geen van ons beiden durfde het ter sprake te brengen. Toen ik hem opbelde met het voorstel om een keer samen te lunchen, klikte het meteen weer.»

Ondanks die bezettingswissels heeft Corgan nooit getwijfeld aan het voortbestaan van de Pumpkins. «Niets of niemand krijgt deze groep klein,» stelt hij aan de vooravond van een anderhalf jaar durende tournee die in juni en juli halt houdt op Europese festivals. Ondertussen hengelt de groep naar airplay met 'Stand Inside Your Love', de nieuwe single die de lancering van 'MACHINA/The Machines Of God' begeleidt.

«De eerste keer dat we de nieuwe nummers speelden, klonken ze als de Pumpkins uit de begindagen. Dat zat ons behoorlijk dwars, want we wilden niet als een oude groep klinken,» aldus Corgan. «Het viel te verwachten, want we hadden drie jaar niet meer met Jimmy samengespeeld. Dan pik je de draad op waar je hem hebt achtergelaten. Na enkele maanden evolueerde ons geluid tot iets heel nieuw, met nog nauwelijks elektronica maar wel zeer gelaagd en sfeervol.»

Rock-'n-roll

'MACHINA/The Machines Of God' betekent een hernieuwde liefdesverklaring aan rock-'n-roll, terwijl voorloper 'Adore' daar nog uitgerekend een reactie op was. Corgan: «In die periode had ik werkelijk mijn buik vol van rock en alles wat daar rond hing. Toen gedroeg ik mij als een struisvogel; ik stak mijn kop in het zand en wilde koste wat het kost iets anders doen. Maar toen Jimmy op het toneel verscheen, gingen mijn ogen weer open. Nu voel ik me als herboren. Ik ben opnieuw verliefd geworden op rock-'n-roll.»

Waarom telkens opnieuw zo uitgebreid willen toeren? Simpel, meent Corgan: «Ik ben gek op concerten. Er gaat niets boven het kunnen optreden voor mensen die je muziek appreciëren. Ook al heb ik net een geweldige song afgewerkt, ik ga nooit voldaan een studio buiten. Als ik daarentegen na een geslaagd concert van het podium stap, mag ik ter plekke doodvallen of overreden worden. Dan zal ik gestorven zijn als een tevreden mens. Want een goed optreden betekent voor mij nog steeds de ultieme

high

Smashing Pumpkins op cd: 'MACHINA/The Machines Of God'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer