Paul Jambers verkoopt documentairereeks 'Colour Of War' aan VTM

Jambers Productions heeft 'Colour Of War', een documentairereeks waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld aan de hand van originele filmbeelden, verkocht aan VTM. 'Colour Of War' is een Engelstalige productie waarvoor Paul Jambers de rechten voor Vlaanderen afgelopen zomer heeft aangekocht. De reeks toont geen zwart/wit beelden zoals die oorlog zich veelal in ons geheugen afspeelt. Het unieke aan dit prachtige document zijn de kleurenbeelden.

BR>

'Colour Of War' bestaat uit drie documentaires van vijftig minuten. De archiefbeelden dateren uit de periode tussen 1938 en 1945. Het is een historisch document waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van kleurenbeelden verteld wordt. «We zijn gewoon om alle mogelijke archiefbeelden van en rond de Tweede Wereldoorlog in zwart/wit te zien,» legt Paul Jambers uit. «'Colour Of War' toont echter kleurenbeelden van de gevechten, van de actualiteit, de bombardementen, de politieke vergaderingen, Hitler, de Duitse oorlogsindustrie, van mensen die op de vlucht zijn en op zoek naar voedsel. De menselijke kant van de oorlog wordt dankzij die kleurenbeelden veel duidelijker. Alles ziet er plots veel realistischer en levensechter uit.»

Vlaamse versie

'Colour Of War' is een Engelstalige productie van Transworld International en Carlton. Paul Jambers heeft de rechten van deze reeks voor Vlaanderen reeds afgelopen zomer in Londen aangekocht omdat hij er een Vlaamse versie van wilde maken. Het was alleen nog even wachten op een mooie aanleiding om de reeks op antenne te gooien. Die is er nu. «Op 10 mei 2000 is het precies zestig jaar geleden dat de Duitsers zijn binnengevallen in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. 10 mei 1940 was het begin van de Tweede Wereldoorlog. De drie documentaires, die 'De nieuwe wereldorde', 'Hoop en wanhoop' en 'Een wereld in oorlog' getiteld zijn, zullen bijgevolg rond die periode op VTM worden uitgezonden.»

Elk deel bevat een prachtige montage van kleurenbeelden - waarbij Paul Jambers enige duiding geeft - en dagboekfragmenten van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. «Ik heb vijf Vlaamse topacteurs, zijnde Jan Decleir, Herbert Flack, Hilde Van Mieghem, Hilde Uytterlinden en Frank Aendenboom, gevraagd die dagboekfragmenten in te spreken. Het zijn acteurs, wier ouders die oorlog hebben meegemaakt, ze hebben voeling met het gebeuren. Een leuk detail: Herbert Flack is een bevrijdingskind. Hij is de zoon van een Canadese soldaat die in Vlaanderen is blijven hangen. Hij is er bijgevolg ook emotioneel bij betrokken.»

De documentaire 'Colour Of War' heeft een hoog Canvas-gehalte. «Klopt, het is een programma dat je niet meteen op een commerciële zender verwacht. Het doet me daarom extra plezier dat ik de VTM-top heb kunnen overtuigen van dit prachtige document. 'Colour Of War' heeft in Engeland de hoogste kijkdichtheid in weken gehaald, een marktaandeel van veertig procent. Ik ben blij dat VTM het zal uitzenden. Op die manier vindt het zijn weg naar het grote publiek.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer