Regering maakt tweeduizend jongeren blij met startbaan

Tweeduizend jongeren kunnen binnenkort aan de slag bij de federale overheid. Ze krijgen een zogenaamde startbaan, een idee van minister voor werkgelegenheid Laurette Onkelinx (PS). Met de startbanen wil de regering jongeren die anders moeilijk aan de bak komen binnen de zes maanden na hun afstuderen een job garanderen. Ze blijven een jaar in functie. De eerste jongeren kunnen vanaf 1 april aan de slag.

D.Va.

BR>Met de aanwerving van de tweeduizend jongeren doet de overheid meer dan wettelijk verplicht, verduidelijkte Onkelinx gisteren na de ministerraad. Volgens de wet op de startbanen moet de overheid het aantal van 641 tewerkgestelde jongeren verdubbelen. «Maar we willen op deze manier het goede voorbeeld geven,» aldus Onkelinkx. Bovendien moeten de overheidsbanen voldoen aan maatschappelijke noden.

Een derde van de jongeren zal worden ingezet op de ministeriële departementen. Ze moeten zorgen voor het onthaal en informatie voor het publiek. Zevenhonderd andere jongeren zullen worden ingezet om enkele sociale programma's van de federale overheid mogelijk te maken. Het gaat onder meer om voedselhulp voor de armste bevolking; onthaal en informatie voor treinreizigers en zorgen voor veiligheid in de stations; verfraaiing van stations en niet-bewaakte stopplaatsen; aanleg en onderhoud van parken; vluchtelingenhulp enzovoort. Nog eens zevenhonderd jongeren kunnen aan de slag bij projecten van het Commissariaat voor het Grootstedenbeleid, zoals renovatie van wijken en de strijd tegen geweld op school of verkeersveiligheid rond de scholen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer