Belangstelling voor beursintroducties overweldigend

De jongste weken lopen de beleggers weer storm voor nieuwe beursintroducties die iets met technologie te maken hebben. De vraag naar aandelen CS2 is enorm en ook voor Siemens-dochter Infineon is het drummen geblazen. Bij een dergelijk grote belangstelling kan het niet anders of de belegger krijgt maar een beperkt aantal aandelen toegewezen. Daarom moet de vraag worden gesteld of het wel veel zin heeft om op dergelijke beursintroducties (IPO's) in te tekenen.

BR>

Bij Petercam in Hasselt kan Willy Geerts alleen maar vaststellen dat de vraag naar aandelen CS2 enorm is: «Het is alweer een tijdje geleden dat onze klanten zo'n belangstelling hadden voor een nieuwe beursintroductie. Iedereen wil de eerste rit van CS2 meemaken. Trouwens ook voor Infineon, de dochter van het Duitse Siemens die naar de beurs wordt gebracht, is er veel vraag. De kans is echter klein dat de Belgische belegger aandelen van Infineon te pakken zal krijgen. Ook de Duitsers zelf lopen storm voor het aandeel. Wanneer we wat verder in de toekomst kijken, zit de IPO van World Online eraan te komen. Ook voor dat aandeel verwacht ik een zeer grote vraag. Mag een belegger intekenen op zo'n veelbelovende beursintroductie? In principe wel, maar in een evenwichtig opgebouwde portefeuille kan voor dergelijke aandelen slechts een beperkte plaats worden voorbehouden. We kregen hier de laatste tijd de zotste vragen binnen, over aandelen waar onze analisten zelf nog maar amper van hebben gehoord. Vroeg of laat moet dat fout lopen.»

Alternatieven

Bij het Hasseltse kantoor van J. Leleux & Cie komt Frans Cleymans tot ongeveer dezelfde vaststelling: «De beleggers zijn de Belgische beurs beu en trekken op zoek naar alternatieven. CS2 zit in de juiste sector en noteert op de Easdaq. Die twee elementen volstaan om een stormloop te ontketenen. De introductie van CS2 zal zwaar overtekend zijn, zodat de inschrijvers niet al te veel hoop moeten koesteren. Ik raad in ieder geval aan om niet blind in te tekenen op deze beursintroducties. Onze klanten krijgen bovendien het advies om naar een loketbank te stappen, dit wil zeggen een bank die zelf deelneemt aan de introductie. Dat klinkt misschien raar, maar het is de enige manier om aandelen te raken.»

Michel Goossens van Bank De Maertelaere had woensdagmorgen om 9 uur al orders voor 10.000 aandelen CS2 binnen: «Als het zo doorgaat, lopen we vroeg of laat tegen de lamp. Iedereen denkt dat een beursintroductie automatisch geld gaat opbrengen. Dat kan zo niet blijven duren. Op de

grijze

markt, een soort handel die wordt opgezet voordat een aandeel effectief op de beurs noteert, werd voor een aandeel Infineon donderdag al 77 euro betaald. De introductieprijs zal anderzijds tussen 29 en 35 euro bedragen. We zijn voor 99,99% zeker dat onze klanten toch geen aandelen Infineon zullen krijgen. De beleggers kopen tegenwoordig aandelen zonder er de binnenkant van te kennen. Dergelijke mooie liedjes kunnen niet lang blijven duren.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer