«Geslachtsoperaties zijn tragisch en onmenselijk»

Bruce Reimer verloor zijn penis toen hij 8 maanden oud was. Op advies van gereputeerde seksuologen werd hij omgebouwd tot

Brenda

. Bruce/Brenda zorgde daarmee voor baanbrekende vakliteratuur, en dat leidde tot een doorbraak voor geslachtsveranderende operaties. Maar ondanks verplicht dragen van meisjeskleren en jarenlange hormonenbehandeling is Brenda nu

David

, gelukkig getrouwd en vader van drie. Daarmee lijkt Brenda/David opnieuw tot een revolutie in de gender-therapie te leiden.

BR>David Reimer (34) had bij geboorte een te nauwe voorhuid, waardoor een (relatief eenvoudige) besnijdenis zich opdrong. Maar de chirurg verknoeide de operatie: het penisje van de baby werd verkoold door een oververhit schroei-apparaat. Het zwartgeblakerde dingetje viel gewoon van zijn lichaam af. De dokters konden niets doen om de fout te herstellen. Ten einde raad wendden Reimers ouders zich tot Dr John Money van Johns Hopkins University in Baltimore (VS).

Natuur vs omgeving

Volgens Money, een pionier van transgender-operaties, was er maar één oplossing: het verminkte jongetje castreren en als meisje opvoeden. Bruce/Brenda had nog een tweelingbroertje, zodat beiden meteen ideale proefkonijnen werden in het debat tussen

nature

en

nurture

. Money's invloedrijke theorie stelt dat een man zonder penis gedoemd is tot psychoseksuele trauma's, dat baby's geslachtsneutraal zijn en dat gevallen zoals Bruce dus beter allemaal tot Brenda's kunnen worden omgebouwd.

'Brenda' kreeg meisjeskleren, en vanaf haar twaalfde een behandeling met vrouwelijke hormonen om borsten te krijgen. Dr Money noemde Brenda in zijn studies een

perfect little woman

.

In het midden van de jaren '70 was Brenda wereldberoemd. Haar geval leek aan te tonen dat geslachtsrollen bijzonder kneedbaar waren, en dus eerder door de 'omgeving' (

nurture

) dan door de genen (

nature

) bepaald. Het geval John/Joan (zoals ze in de vakliteratuur genoemd werd) had gevolgen op sociologische, psychologische en feministische theorie-vorming.

«Een ramp»

Eén probleempje slechts: Brenda zat in de knoop met zichzelf. «Het was een ramp,» zegt zijn moeder nu. «Als ik hem een mooie jurk aandeed, probeerde hij die onmiddellijk kapot te scheuren. Op een of andere manier wist hij dat een jurk iets was voor meisjes, en dat hij geen meisje was.»

In 'As Nature Made Him', het deze maand verschijnende levensverhaal van Brenda/David Reimer, vertelt zijn tweelingbroer Brian: «Ze liep als een jongen, zat met haar benen wijd uit elkaar, praatte alleen maar over 'jongens'-dingen en gaf geen moer om poetsen, trouwen of make-up.» Brenda probeerde nog steeds rechtopstaand te urineren. Haar klasgenootjes noemden haar 'gorilla' en 'oermens'. Brenda ondernam een zelfmoordpoging.

Desondanks zette Dr Money door: hij confronteerde haar met gelukkige man-tot-vrouw transseksuelen, toonde pornografie aan de tweeling en spoorde hen aan om elkaars genitaliën te betasten. Toen Brenda 15 was, stelde hij voor haar een vagina te geven. Toen werd het haar teveel: ze besloot als man door het leven te gaan. Toen pas vertelde haar vader haar dat ze ook daadwerkelijk als jongen geboren was.

Intacte penis

David onderging operaties om zijn penis gedeeltelijk te laten herstellen, en onderging opnieuw een hormonenkuur - mannelijke hormonen, dit keer. Psychologen waren ongerust omdat David het essentiële mannelijke kenmerk miste: een intacte penis. «Alsof wat tussen je benen hangt de enige reden is om te trouwen en gelukkig te zijn,» was het antwoord van David op een hele generatie psychoseksuele theorie.

De theorieën van Dr Money, die op 30 jaar tijd voor een explosie in geslachtsveranderende operaties hebben geleid, liggen sinds '97 zwaar onder vuur. Oorzaak hiervoor zijn de bevindingen van Dr Keith Sigmundsson, een psychiater die David in behandeling had: «Het geslacht veranderen van personen met twijfels over hun sekse - zelfs op hun eigen verzoek - is tragisch en onmenselijk,» stelt hij. Want David Reimers geval toont onomstotelijk aan dat niet

nurture

, maar

nature

een beslissende rol speelt in de totstandkoming van de geslachtsrol.

David is ondertussen getrouwd met een vrouw die al 3 kinderen uit vorige relaties had. Daarmee is Davids droom - vader worden - dan toch vervuld. Zegt hij: «Mijn vader leerde me dat een echte man zijn vrouw goed behandelt, zijn gezin een goed onderdak bezorgt en een goede vader is voor zijn kinderen. Dat is veel belangrijker dan seks.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer