Bondscoach Waseige laat voor 't eerst in kaarten kijken: "De Wilde is nummer één"

BRUSSEL -

Voetbalminnend België staat weer met beide voeten op de grond. Neen, de Rode Duivels zijn geen favoriet voor het EK. En ja, de tweede ronde halen zou al een succes zijn. De interland tegen Portugal legde de beperkingen van het Belgisch elftal nog eens bloot. "Wat me vooral zorgen baart, is dat we weinig kansen creëerden," zegt bondscoach Robert Waseige.

Yves TAILDEMAN

BR>Waseige had het op voorhand voorspeld: zijn Rode Duivels waren wat ingedommeld.

"Nu is iedereen weer wakker," aldus Waseige.

De bondscoach was gisteren even tevreden als bezorgd.

"Tevreden over de uitslag en de mentaliteit waarmee we gespeeld hebben. We waren een echt blok. Enkele jongens hebben me veel voldoening gegeven. Als De Wilde op dit niveau blijft spelen, is het makkelijker een hiërarchie onder de keepers op te stellen. Zijn ervaring en goeie communicatie met de verdedigers geven de doorslag. Valgaeren heeft bij mij punten gescoord. Over Léonard ben ik tevreden. Vanderhaeghe was de man die de keepers het meest aan het werk zette. Liever had ik gewild dat andere spelers gevaarlijk waren."

Spitsen

Daar knelde het schoentje volgens Waseige.

"Het stoorde me een beetje dat onze aanvallende spelers er niet in slaagden hun tegenstander uit te schakelen. We kwamen zelden in schietpositie. Ik geef de kandidaten voor EURO 2000 één goeie raad: probeer week na week op een hoog niveau te spelen, anders zal het niet lukken. Het verschil tussen onze spitsen en de Portugese is dat de onze tegen de degradatie spelen. Dat is een probleem. Waarschijnkijk weegt dat op hun prestaties. Ik heb het er met hen over gehad. Emile Mpenza heeft de eigenschappen om een verdediging pijn te doen. Hij zoekt meteen de diepte en durft een man dribbelen. Maar we moeten niet staan huilen nu hij er niet bij was. Het is niet omdat we één wedstrijd maar één keer scoren, dat we voorin een probleem hebben. Ik heb er nog niet over nagedacht of ik Nilis of Degryse tegen Holland ga gebruiken. Alles was niet slecht, he."

"Veel had ook te maken met het harde spel van de Portugezen. Zij houden ervan oorlog te maken op een veld. Figo begon zelfs al te schoppen toen hij nog niet was neergehaald. De Portugezen wilden duidelijk een resultaat halen. Dat bewijst dat ze respect hebben voor het Belgisch voetbal. Zweden zal het ons niet makkelijker maken. Goedkope zeges zullen we niet halen. Daar zal het niet volstaan weerstand te bieden zoals tegen Portugal. We zullen moeten winnen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer