Ontslagen René Verheyen zit zondag op bank in topper tegen Anderlecht

BRUGGE -

Het zijn moeilijke dagen voor René Verheyen. Minder dan twee dagen voor de topper tegen Anderlecht dringt het bij de

ontslagen

hoofdtrainer door dat hij ook zondag nog op de bank zal zitten bij Club Brugge. Tegen zijn zin, maar er is gewoon geen nieuwe hoofdcoach in aantocht. "Ik wil de spelers niet in de steek laten", zegt hij traag. "Ik weet dat ermee gelachen wordt, maar ondanks alles ben en blijf ik een echte

Club-man

."

Wim Vos

BR>

Donderdag 24 februari.

Dag 7 na het 'ontslag' van René Verheyen als hoofdtrainer van Club Brugge. Naast het veld kijken enkele hardnekkige supporters - minder dan gebruikelijk - hoofdschuddend toe hoe de Brugse spelers de topper tegen Anderlecht voorbereiden. De sceptische commentaren zijn niet van de lucht. Wat er voor hun ogen gebeurt, kan op weinig begrip rekenen. Hoe tumultueus de voorbije dagen ook waren, op het veld is er helemaal niets veranderd. De 'ontslagen' René Verheyen leidt nog altijd de training. Zwijgzamer dan ooit.

"Wat moet ik doen?" zegt René Verheyen na afloop. "Ik zou ook liever willen dat het anders was. Donderdag zou er een nieuwe hoofdtrainer moeten zijn. Dat heb ik vorige week tegen het bestuur gezegd. Net als iedereen moet ook ik vaststellen dat dit niet het geval is. Ik weet het ook niet meer. Ik zal zondag tegen Anderlecht opnieuw op de bank zitten, zeker."

Hij zucht, is het beu altijd op dezelfde vragen te antwoorden.

"Omdat ik niets nieuws te vertellen heb. Wat moet ik nog zeggen? Misschien dat dit ook voor mij heel moeilijke dagen zijn. Ik heb hier niet om gevraagd, toch? Niet iedereen lijkt dat te beseffen."

De spelers werken een onderling wedstrijdje af. Na iets meer dan een uur zit de werkdag erop. De namiddagtraining wordt afgelast. René Verheyen vertrekt onmiddellijk. In het Brugse spelershome heerst een lauwe sfeer. Het bericht op teletekst dat Verheyen nog tot het einde van het seizoen de trainingen zal leiden, doet bij bepaalde spelers de wenkbrauwen fronsen. Bij Verheyen zelf brengt het een vreemdsoortige mengelmoes van gelatenheid en wrevel teweeg.

"Er wordt zoveel geschreven tegenwoordig. Sommigen weten blijkbaar meer dan ik. Ik wil deze situatie helemaal niet tot het einde van het seizoen rekken. Dat is voor niemand goed. Niet voor mij, niet voor de spelers, niet voor de club. Ik kan niet aannemen dat het bestuur van Club Brugge dat niet zou weten."

Een duidelijke boodschap, tot Verheyen ze zelf relativeert. Heel stil wordt hij bij de gedachte dat zijn status als 'voorlopige' hoofdtrainer nog maanden zou kunnen aanslepen.

"Ik ben een

Club-man

, zie je. Ik ben er niet de man naar om snel op te geven. Ondanks alles heb ik er nog geen moment aan gedacht om Club definitief achter mij te laten. Voor sommigen zou het misschien de simpelste oplossing zijn: Verheyen weg bij Club. Geen hoofdtrainer meer, geen hulptrainer, niets meer. Maar niet voor mij. Als Club Brugge mij nodig heeft, kom ik. Dat is altijd zo geweest, alleen lijkt zich dat op dit ogenblik tegen mij te keren. Maar ik weiger de spelers in de steek te laten. Al zien bepaalde mensen er blijkbaar een reden in om mij belachelijk te maken."

Hij is verbitterd, ontkent het niet eens. Mistroostig bekent hij dat dit verre van ideale omstandigheden zijn om de wedstrijd tegen Anderlecht voor te bereiden.

"Maar wie denkt dat ik er

mijn voeten aan zou vegen

, kent René Verheyen niet. Ik blijf mijn job doen, leid de trainingen zoals ik dat altijd gedaan heb. Daarom heb ik ook geen schrik voor de wedstrijd van zondag. Ik behandel de spelers nog altijd zoals in het begin van het seizoen. Het is aan hen om te bewijzen dat zij nog altijd gemotiveerd zijn. Maar één ding is zeker: als we zondag verliezen, zal het niet aan de trainer liggen."

Gert Verheyen: "Dit is pijnlijk, heel pijnlijk"

BRUGGE -

Gert Verheyen liep gisteren wat doelloos rond in het Brugse spelershome. De Brugse international is geschorst voor de topper van zondag.

"Mijn idee over de toestand in Brugge?" zucht hij. "Tja, wat moet ik zeggen? Het doet mij pijn om te zien hoe Club Brugge de jongste dagen door het slijk wordt gehaald. Per slot van rekening word ik geassocieerd met deze club. Als het slecht gaat met Brugge, is dat ook voor mij niet goed."

Hij beklemtoont ook dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen.

"Omdat niet iedereen op dezelfde manier met deze situatie omspringt. De meeste spelers zijn misschien professioneel genoeg om in deze moeilijke omstandigheden even gemotiveerd verder te werken, maar niet iedereen is dat. Op termijn zal dat de prestaties van de ploeg beïnvloeden. Al kan je René Verheyen niets verwijten. Ik heb al een paar keer met hem gesproken. Ook hij zou het graag anders zien, uiteindelijk is hij het grootste slachtoffer van al deze heisa."

Philippe Clement: "We mogen ons niet laten gaan"

BRUGGE -

Ook Philippe Clement vindt dat er dringend een nieuwe trainer moet komen.

"Het is heel moeilijk om in deze omstandigheden geconcentreerd naar de topper toe te werken. Al gaan we meer schade ondervinden van de afwezigheid van de geschorsten dan van de trainersperikelen. De spelers proberen zich vooral op het voetbal te concentreren. We mogen ons zeker niet laten gaan, want dan is het seizoen verloren. Het belangrijkste is dat we iets leren uit deze moeilijke periode. Vergeet niet dat elke topclub

ups and downs

beleeft. Brugge zit nu in een diep dal, maar dat betekent niet dat de toekomst er somber uitziet."

Sven Vermant: "Dit past niet bij een topclub"

BRUGGE -

Sven Vermant begrijpt niet waarom het Brugse bestuur René Verheyen als hoofdtrainer op de bank laat zitten.

"Het is belachelijk hoe lang deze zaak blijft aanslepen", vindt de middenvelder. "Ofwel wordt Verheyen opnieuw assistent en zorg je dat een opvolger klaarstaat, ofwel laat je hem in alle rust verder werken. Wat nu gebeurt, is een topclub onwaardig. Club Brugge was het afgelopen decennium zo'n grote vereniging, zoiets hield je nooit voor mogelijk. Zelfs bij KV Mechelen, waar in mijn tijd vanalles gebeurde, maakte ik een dergelijke trainerssoap niet mee.

Hoe we de afgelopen dagen gewerkt hebben? Ach, deze week trainden we op dezelfde manier als de voorbije maanden. Het enige verschil is dat de spelers nu zichzelf moeten motiveren. Tegen Anderlecht kan dat geen probleem zijn, maar deze situatie kan niet blijven duren. Het speltechnisch niveau van de club gaat steeds achteruit. Die trend moet dringend omgebogen worden.

De spelers hebben nog geen gesprek met het bestuur gevraagd. We wachten af wat

boven

beslist wordt. Ik hoop maar dat ze het daar nog weten. Er worden zo'n rare beslissingen genomen. Al jaren aten we op de dag van de wedstrijd in restaurant

Stuyvenbergh

, sinds enkele speeldagen moeten we plots op de club blijven. Wat is hier toch allemaal gaande?"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer