EU onderzoekt of Google wet op privacy schendt

Print
De internetzoekmachine Google schendt mogelijk de Europese wet op de bescherming van de privacy, omdat de zoeksite zoekopdrachten opslaat. Een adviesgroep van de Europese Commissie heeft in een brief aan het bedrijf enkele bedenkingen daaromtrent meegedeeld. Google zal nog voor de laatste bijeenkomst van de adviesgroep in juni een stelling innemen, zo kondigde Peter Fleischer van Google aan.
Google ziet zich genoodzaakt een constructieve dialoog te voeren met de EU-instanties die waken over de bescherming van de privacy, zei Fleischer, expert op het vlak van gegevensbescherming bij Google.

Tot voor kort sloeg het bedrijf bij elke zoekactie wereldwijd telkens de zoekterm op die de gebruiker had ingegeven, net zoals het IP-adres van zijn computer. De gegevens werden voor onbepaalde tijd bijgehouden. Volgens het bedrijf gebeurde dat vooral uit veiligheidsoverwegingen.

Enkele weken geleden beperkte Google de opslag van de gegevens tot anderhalf tot twee jaar. Dat is wel een stap in de goede richting, maar het zal waarschijnlijk niet voldoende zijn, zegt de voorzitter van de adviesgroep, Peter Schaar.

Ook al staat Google momenteel in de kijker, toch lopen nog andere grote bedrijven het risico op de vingers getikt te worden. Ook Googles concurrenten Yahoo! en Microsoft slaan gegevens op van de gebruikers van hun portaalsite of zoekmachine om hen doelgericht reclame aan te bieden.