Internetwereld 'Second life' biedt terroristen nieuwe mogelijkheden

Print
Het is een virtueel land, met zes miljoen inwoners en zonder veel regels. Maar 'Second Life', zoals die steeds populairdere internetwereld heet, houdt ook gevaren in.
Er wordt ook hier al gewaarschuwd tegen misbruik door pedofielen, en de Sunday Telegraph luidt nu de alarmklok over de kans dat terroristen en fraudeurs langs deze weg kunnen opereren.

'Second life', dat in 2003 als spel werd opgericht door het technologiebedrijf Linden Lab in San Francisco, geeft iedereen de kans om, in een virtuele wereld, een 'tweede leven' te leiden.

Je schrijft je in, kiest een 'avatar' - een alter ego dat je zelf kunt 'ontwerpen' en dus zo mooi maken als je wilt - en je bent vertrokken. Want in de fantasiewereld van second life gebeuren dingen die ook in het echte leven plaatsvinden, alleen heeft een avatar daar - in principe - meer greep op.

De intussen al 6.2 miljoen avatars hebben ook de beschikking over een munteenheid, de 'linden dollar' waarmee je bijvoorbeeld kleren of een huis kunt kopen voor je nieuwe leven en ook zoveel luxe kunt aanschaffen als mogelijk.

Die 'linden dollars' bestaan natuurlijk evenmin als hun 'eigenaars', maar ze kunnen wel worden omgewisseld voor echte 'green backs' en dat gebeurt momenteel dagelijks al ten bedrage van een miljoen euro. En aangezien er in de internetwereld geen belastingen worden geheven en weinig controlemechanismes bestaan, schuilt daarin een tweede groot gevaar, naast de al gesignaleerde kans dat pedofielen hier een tweede leven zullen leiden: grootscheepse fraude.