Google wijst virussen aan

Print
Een op de tien webpagina's is besmet met kwaadaardige software, zo blijkt uit een onderzoek van het internetbedrijf Google.
In de toekomst gaat Google's zoekmachine de gebruikers verwittigen als hun pc gevaar loopt.

"De firewall is dood", zei Googles veiligheidsspecialist Niels Provos deze week in het magazine New Scientist. Computercriminelen hebben namelijk nieuwe manieren gevonden om virussen te verspreiden die gegevens over betaaltransacties proberen te bemachtigen.

Vroeger werden die verspreid via attachments van emails of via wormen. Elke computer heeft tegenwoordig een antivirusprogramma en een firewall.

Daarom hebben de computercriminelen andere manieren gevonden om hun kwaadaardige software te verspreiden. Meer en meer gebruiken ze daarvoor compleet onschuldige websites, constateert Provos.

Medewerkers van Google onderzochten 4,5 miljoen webpagina's die hun zoekmachine genereerde. Ze concludeerden dat 450.000 ervan echt een gevaar zijn voor wie ze aanklikt. Nog eens 700.000 zijn dubieus omdat ze op zijn minst ongezonde elementen bevatten.

Om de gebruikers beter te beschermen tegen dergelijke malware wil Google in de toekomst een labeltje plaatsen naast potentieel gevaarlijke websites bij de resultaten die de zoekmachine weergeeft.