Vlaanderen koopt topwerk van Ensor

De Vlaamse gemeenschap heeft een topwerk van de Oostendse schilder James Ensor (1860-1949) kunnen kopen voor 1,5 miljoen euro. Het gaat om het schilderij 'Pierrot et squelette en jaune'. Volgens cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) was dit 'de meest begeerde Ensor die nog op de markt was'.

Belga

Het werk wordt in bruikleen gegeven aan het Museum voor Schone Kunsten (MSK) van Gent, dat na vier jaar renovatie dit weekend zijn deuren opent. De vorige eigenaar van het schilderij was Joseph De Lange (Amsterdam 1883 - Antwerpen 1948), een in Vlaanderen wonende Jood, die ooit voor het nazisme vluchtte naar de VS.

In België was het werk de laatste keer te zien in de jaren vijftig. Het hangt sinds vrijdag in het MSK, geflankeerd door twee andere schilderijen van Ensor.

Volgens museumconservator Robert Hoozee van het MSK is 'Pierrot en skelet in gele toga' een 'perfecte samenvatting' van Ensors oeuvre. De hoofdpersonages - het tot leven gekomen skelet en de koddige paljas Pierrot - bevinden zich voor een tafel waarop bekende objecten uit Ensors iconografie zijn voorgesteld. Het zeer kenmerkende masker, dat we ook terugvinden in 'De intrede van Christus in Brussel', is ook van de partij.

Dit kleine werk (38 X 48), tamelijk flets van kleur, was naar verluidt een van de lievelingswerken van de kunstenaar. Hij wilde er geen afstand van doen, schreef hij ooit. Ensor maakte er in de jaren '20 nog een kopie van, zoals hij wel vaker deed, maar het oorspronkelijke schilderij uit 1893 is niet vaak aan het publiek getoond.

De vorige eigenaar, Joseph De Lange, keerde uiteindelijk terug naar Antwerpen en overleed er in 1948. Zijn familie én het schilderij bleven in Amerika. Het werk werd voor het laatst tentoongesteld in Chicago en New York, in 1976 en 1977.