Jo Röpcke overleden

Print
In Cannes is filmcriticus Jo Röpcke overleden. Dat bericht vrijdag zijn ex-werkgever VRT. Röpcke was in Cannes voor het filmfestival maar werd er enkele dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen. Daar is hij donderdagavond op 78-jarige leeftijd overleden.
Jo Röpcke was economist van opleiding, maar film was zijn grote liefde. Hij was filmrecensent, regisseur en docent, maar werd bij het grote publiek vooral bekend als het gezicht van het filmmagazine Première, dat hij bijna dertig jaar lang presenteerde op de openbare omroep.

Röpcke werd in Gent geboren op 4 oktober 1928. Hij studeerde er economie aan de rijksuniversiteit en was daarna een tiental jaar onderzoeker aan de ULB (1953-1958) en assistent aan de RUG (1958-1962). Daarna koos hij resoluut voor de film. Hij werd docent aan het Hoger Rijksinstituut voor Toneel en Cultuurspreiding (HRITCS). Hij zou er blijven tot aan zijn pensioen in 1991, de laatste twee jaar als directeur.

In 1962 begon ook zijn carrière bij de toenmalige BRT. Hij deed er losse opdrachten voor de nieuwsdienst en werkte als realisator mee aan het journaal, Echo en Panorama. Hij was ook regisseur van het culturele magazine Zoeklicht.

In 1963 volgde Jo Röpcke Roland Verhavert op bij het filmmagazine Première. Hij zou het programma samenstellen en presenteren tot aan zijn pensionering in 1991. Het grote publiek leerde hem zo kennen als een innemende man met een groot hart voor film, die geleidelijk evolueerde van neutrale presentatie tot milde en licht ironische filmkritiek ("In deze western speelden de paarden iets beter dan de acteurs").

Röpcke was ook filmcriticus voor Studio Brussel, correspondent en recensent voor diverse filmtijdschriften en bestuurder van de Vereniging van Journalisten van de Periodieke Pers. Hij was jurylid van verschillende filmfestivals en voorzitter van het Filmfestival van Brussel.

In zijn rijk gevulde leven zag hij zo'n 12.000 films, of 44 miljoen meter film, "waarvan ik wellicht al 30 miljoen meter vergeten ben", zoals hij ooit zei. Hij was promotor, criticus maar vooral ook liefhebber van het filmmedium, en tegelijk ook een monument van de Vlaamse televisie, aldus de VRT.