Servië wint voor het eerst Eurovisie Songfestival

Print
Servië heeft zaterdagnacht in Helsinki de finale van het Eurovisie Songfestival gewonnen, zo bleek tijdens de rechtstreekse televisie-uitzending.
Uit de 24 finalisten bleek zangeres Marija Serifovic het populairst met haar dramatische ballade 'Molitva'. Zij kreeg 268 punten. Het is de eerste maal sinds het uiteenvallen van Joegoslavië dat Servië het Songfestival wint.

Na de afgetekende winnaar van vorig jaar -de Finse rockers van Lordi wonnen met een 'monsterscore'- waren de punten deze keer meer verdeeld. Dit zorgde voor een spannende puntentelling. De top drie was wel al snel duidelijk.

De winnares kreeg uiteindelijk 268 punten achter haar naam. Op de tweede plaats eindigde Oekraïne met de dragqueen Verka Serduchka en het clowneske nummer Dancing Lasha Tumbai (235 punten). Nummer drie werd Rusland met de meidengroep Serebro en het nummer Song #1. De drie werden als favoriet beschouwd.

Net als de vorige jaren viel op dat er opnieuw "politiek" werd gestemd. Zo bedeelden bevriende buurlanden, vooral in Scandinavië, de oude Sovjet-Unie en de Balkan, elkaar rijkelijk met de hoogste scores. Dit werd duidelijk niet gesmaakt door het publiek in de zaal, dat boe-geroep liet horen.