Iran overweegt magneetzweefbaan voor pelgrims

Print
Iran onderzoekt momenteel de bouw van een 850 kilometer lang transrapidtraject voor magneetzweeftreinen voor het vervoer van miljoenen pelgrims.
Het ingenieursbureau Schlegel uit München heeft naar eigen zeggen enkele weken geleden de opdracht gekregen, een haalbaarheidsstudie voor het project uit te werken.

De Joodse Centrale Raad van Duitsland sprak van een "fataal politiek signaal". "Gelet op de nucleaire ambities en mensonterende uitlatingen van de machthebbers is het schandalig zaken met Teheran te doen", verklaarde de voorzitster van de Centrale Raad, Charlotte Knobloch, dinsdag in München.

Geen enkel bedrijf zou met negationisten in zee mogen gaan, zei ze met het oog op de uitlatingen van president Mahmoed Ahmadinejad. "Indien het project tot uitvoering komt, wordt het het langste transrapidtraject van de wereld en een doorbraak voor de technologie", zei bedrijfsleider Harals Späth dinsdag in München.

Doel is jaarlijks 12 tot 15 miljoen pelgrims te vervoeren vanuit de grote omgeving van Teheran naar de bedevaartsplaats Mashad, waar de tombe van imam Reza staat. De in 817 overleden imam Reza was de achtste kleinzoon van Mohammed en omdat het gerucht de ronde deed dat hij vergiftigd werd, werd Mashad een pelgrimsoord. Voor de sjiieten is Mashad de meest heilige stad na Mekka en Medina. Momenteel zijn op dit traject bussen onderweg, die twee dagen nodig hebben om de afstand af te leggen.