Brit blijft 11 dagen wakker en vestigt wereldrecord

Print
Een man uit Groot-Brittannië heeft het elf dagen uitgehouden zonder slaap en vestigt daarmee naar eigen zeggen een wereldrecord. Toch zal zijn bravourestuk niet worden opgenomen in het Guinness Book of Records, omwille van het gezondheidsrisico.
De 42-jarige tuinman Tony Wright uit Penzance, in het zuidwesten van Groot-Brittannië, wilde het wereldrecord van 264 uur zonder slaap breken. Dat werd gevestigd door Randy Gardner, een Amerikaanse student die de poging ondernam voor een wetenschappelijk project in 1964.

Ook Wright handelde uit wetenschappelijk oogpunt. Hij overleefde op fruit, sla, zaden, noten en kruidenthee. Hij hield zich bezig met poolen, schrijven in zijn dagboek en chatten met zijn vrienden. "Het was erg moeilijk om op één plaats te blijven", aldus Wright. Hij verbleef 11 dagen lang in de "Studio Bar" in Penzance, een ontmoetingsplaats voor livemuziek, om te voorkomen dat hij kon wegglippen om wat te slapen.

"Ik voel me best goed", aldus Wright. "Aan het einde ging het moeizaam, maar het is me gelukt. Ik ben nog niet echt moe, maar dat komt misschien door de adrenaline die nu door mijn lijf stroom", lachte de tuinier.

Het Guinness Book of Records meldde dat ze zijn poging niet willen opnemen in hun lijst met prestaties. Een slaaptekort zou te gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Tijdens zijn poging merkte Wright dat hij onbegrijpelijk sprak en dat kleuren erg fel leken. Lang wakker blijven maakte deel uit van zijn onderzoek naar hoe het menselijk lichaam reageert op (het gebrek aan) slaap. Volgens Wright hebben bepaalde delen van de menselijke hersenen een verschillende hoeveelheid slaap nodig. Hij meent dat het mogelijk is om voor lange tijd wakker te zijn én functioneel te kunnen werken.