Sociale onrust bij Audi Brussel

Print
Er is sociale onrust bij Audi Brussel, het voormalige VW Vorst. Dat bevestigt Jan Vanderpoorten van het ABVV. Donderdagnamiddag lag de ketting stil, vrijdagochtend eveneens.
De onrust draait rond de overheveling van 148 Audi-mensen die nu in het toeleveringspark AutoVision werken, naar de montage. Omdat Audi mensen tekort heeft, moeten die terug naar de montage. Bonden en directie sloten daar een voorakkoord over, aldus Vanderpoorten, maar op de vloer gaf dat problemen.

Het gaat om mensen die instaan voor de logistiek (heftruckchauffeurs). Het voorakkoord tussen bonden en directie voorziet dat een deel van hen terug naar de montage moet. Maar de betrokken werknemers zien dat niet zitten.

Volgens Hedwin De Clercq legden de mensen van de logistiek dinsdag al het werk neer, en leidde dat donderdag tot het stilvallen van de band. Dat was het geval van 14.00 tot 20.00 uur. Ook vrijdagochtend van 06.00 tot 08.00 uur lag de ketting nog stil. Die werd uiteindelijk heropgestart, omdat er dinsdag overleg zou komen. Vrijdagnamiddag wordt er hoedanook niet gewerkt in Vorst.

Bij Audi heeft men volk tekort, omdat meer mensen dan verwacht de fabriek vrijwillig verlieten en omdat Audi zelf de deuren voor de nieuwe Audi gaat produceren.

Een woordvoerster van de directie bevestigt de probelemen in de montage. "Audi eist flexibiliteit, er is nood aan mensen. AutoVision gaat zijn eigen mensen aanwerven", aldus de woordvoerster. AutoVision gaat een vijftigtal mensen aanwerven.

De sociale onrust komt op een zeer ongelegen moment voor Audi. Woensdag is er immers de officiële plechtigheid ter gelegenheid van de lancering van de Audi A3. De absolute top van het VW-concern en premier Guy Verhofstadt zakken daarvoor af naar Vorst. Volgens De Clercq steekt het ook wat bij de werknemers dat zij 20 pct moeten inleveren, terwijl er een grote plechtigheid wordt gehouden.